Hrvatska

Dalić: Pred izvanrednom upravom Agrokora još je mnogo posla

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić pohvalila se u srijedu, u saborskom aktualnom prijepodnevu, rezultatima koje je izvanredna uprava ostvarila u Agrokoru, ali i poručila kako je pred izvanrednom upravom još mnogo posla.

 "Svi dosadašnji rezultati procesa izvanredne uprave pokazuju da su savladani sistemski rizici koji su se pojavili za cjelokupno gospodarstvo, a mogli su nastati od nekontroliranog stečaja Agrokora, te da su u ovoj, konačnoj fazi pravnim dovršetkom dogovora vjerovnika osigurani preduvjeti za normalno poslovanje Agrokora u budućnosti s novim vlasnicima", rekla je Dalić.

 Napomenula je pritom kako očekuje da će to biti na puno kvalitetnijim poslovnim osnovama u kojima se više nikada neće ponoviti neplaćanja, nedopustivo dugi rokovi plaćanja, nedopustiva ovisnost malih o velikima.

 "Načelan dogovor o nagodbi koji si su postigli vjerovnici predstavlja jedan od bitnih, kapitalan korak prema dovršetku cjelokupnog postupka izvanredne uprave i prema vraćanju sustava Agrokor u normalno poslovanje", odgovorila je Dalić HDZ-ovoj zastupnici Mariji Jelkovac.

 Napomenula je kako je pred izvanrednom upravom još mnogo posla. "Taj načelan sporazum treba prenijeti u pravni dokument koji će se onda podnijeti sudu i o kojem će vjerovnici glasovati. Međutim, ono što načelni sporazum sadrži, sadrži Sporazum o bitnim kapitalnim pitanjima koja se tiču dogovora vjerovnika kako će Agrokor u budućnosti funkcionirati, kako će se utvrditi buduća vlasnička struktura, odnosno na koji način će se vjerovnici naplatiti", rekla je potpredsjednica Vlade.

S obzirom da se ogromni dugovi od 57 milijardi kuna očigledno neće moći naplatiti u novcu, sadašnji će se vjerovnici naplaćivati jednim dijelom iz vlasništva, jednim novim dugom, a preostali dio duga će se otpisati, naglasila je.

 Posebno važan sadržaj tog sporazuma, dodala je, čini i dogovor s dobavljačima, kojim će se u sljedeće četiri godine isplatiti još 80 milijuna eura tzv. graničnog duga, a isto tako uređen je i utvrđen i način na koji će budući vlasnici Agrokora osigurati da postoji suradnja između Agrokora i njegovih sadašnjih dobavljača, odnosno hrvatske industrije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dalić, agrokor, sabor