Svijet

BEZ DOGOVORA: Grčka oporba neće podržati dogovor dok Skoplje ne promijeni ustav

Piše: PolitikaPlus/Hina

Grčka konzervativna politička oporba neće podržati dogovor o rješavanju dugogodišnjeg spora s Makedonijom oko imena dok bivša jugoslavenska država ne promijeni svoj ustav, rekao je oporbeni vođa Kiriakos Micotakis u četvrtak.

Atena i Skoplje pregovaraju o rješenju spora koji onemogućuje Makedoniji priključenje NATO-u i Europskoj uniji. Grčka vjeruje da ime 'Makedonija' podrazumijeva teritorijalne težnje  prema njezinoj sjevernoj regiji koja koristi isto ime.

Izrazit ćemo svoje snažno neslaganje u parlamentu ako i kada dođe takav sporazum", rekao je čelnik Nove demokracije Kiriakos Mitsotakis, čija je stranka prema istraživanja javnog mnijenja ispred ljevičarske vlade. 

"Ustavne promjene nužan su uvjet za takav sporazum", rekao je.

Promjene koje želi Nova demokracija odnosile bi se na poglavlja makedonskog ustava  koja obuhvaćaju nacionalnost, jezik i druga poglavlja.

Makedonija je dosad odbijala razmotriti takve promjene.

U svakom slučaju grčka vlada može prihvatiti svaki sporazum bez pomoći Nove demokracije.

Stotine tisuća Grča okupilo se u Solunu i Ateni ranije ove godine kako bi prosvjedovalo protiv uporabe imena "Makedonija" u svakom rješenju spora.

Micotakis je optužio vladu da provodi "tajnu diplomaciju"  i zatim izvješćuje političke stranke u oporbi te napomenuo  da njezina taktika dijeli Grke.

Pregovori između dviju država bili su bez rješenja od 1991., kad se Makedonija povukla iz bivše Jugoslavije . Prihvaćena je u UN-u od 1993. pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, ponekad navođena kao FYROM. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

makedonija, grčka, ime