Mojbiz

SASTANAK: AGROKOR Dalić s ministrima regije o aktivnostima na postizanju konačne nagodbe

Piše: PolitikaPlus/Hina

Postignuti načelni sporazum s vjerovnicima Agrokora veliki je korak prema konačnoj nagodbi, a cilj je da se tekst nagodbe sa svim detaljima sastavi do 10. srpnja, izjavila je u utorak potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić koja je na Bledu s ministrima gospodarstva iz regije razgovarala o trenutnoj situaciji i daljnjim koracima u rješavanju stanja u Agrokoru. 

Sastanak je organizirao slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, a uz hrvatsku potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinu Dalić na njemu su bili i ministar za vanjsku trgovinu i gospodarske odnose Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić te predstavnica Ministarstva gospodarstva Crne Gore Biljana Jakić.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Dalić je istaknula kako je pred izvanrednom upravom Agrokora još dosta posla, a cilj je da Agrokor sa svojim kompanijama u regiji nastavi poslovati i stabilizirati se.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dalić je rekla da svi Agrokorovi vjerovnici izražavaju spremnost da se budućem novom Agrokoru omogući što opsežnije poslovanje i što veća profitabilnost, što je i njihov interes jer će tako vratiti svoje tražbine.

S druge strane, interes država u kojima posluju Agrokorove kompanije je da se postigne takva nagodba s vjerovnicima koja će biti dobra osnova da cijeli sustav u okviru novog Agrokora posluje dobro, da se širi i zapošljava. No, to je teško predvidjeti unaprijed i ovisit će i o stanju na tržištu i gospodarstvima zemalja u kojima posluju Agrokorove kompanije, istaknula je, uz ostalo, Dalić.

Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek ocijenio je kako se nakon današnjeg sastanka na kojemu su predstavnici države u kojoj je sjedište Agrokora izvijestili o planovima za nagodbu s vjerovnicima "lakše diše".

Slovenija, kako je istaknuo, podržava aktivnosti hrvatske vlade i vjeruje da će Mercator steći uvjete za daljnje stabilno poslovanje u okviru novog Agrokora. To je važno za slovensku ekonomiju i zaposlenost s obzirom da u Sloveniji zapošljava više od 11.000 ljudi, rekao je, dodajući i da uprava Mercatora treba planirati kako osigurati što stabilnije poslovanje i poslovno restrukturiranje kako bi Mercator u novim uvjetima ostao konkurentan.

"Nakon godinu dana došli smo do toga da vidimo svjetlo na kraju tunela", zaključio je Počivalšek.

Svi sudionici iskazali su interes za rješavanjem problema u Agrokoru te su pozitivno ocijenili način na koji se provodi postupak izvanredne uprave, kao i planove za okončanje postupka.

Dogovor o nagodbi značit će i novu vlasničku strukturu vlasnika, u kojem će najveće vlasničke udjele imati banke i fondovi, a sudionici sastanka složili su se u ocjeni da će se novi Agrokor trebati vlasnički restrukturirati jer banke i fondovi vjerojatno neće dugo željeti ostati vlasnici Agrokora. Dodaju i da se država u pitanje vlasničke strukture neće upletati.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar Rasim Ljajić rekao je da se Srbija ne želi i ne može miješati u vlasničku strukturu privatne kompanije.

Na novinarska pitanja potvrdio je da je u Srbiji bilo pitanja vezanih za eventualnu kupnju Agrokorovih tvrtki u Srbiji, iako neodređenih i za sada ne konkretnih.

Ljajić je rekao da mu se čini kako nakon današnjeg sastanka ima dobru osnovu biti optimist u vezi budućeg razvoja događaja u sustavu Agrokor te vjeruje da će se "priča oko Agrokora završiti do kraja godine" iako će na tom putu biti još prepreka. Smatra i kako bi ovo mogao biti model za rješavanje i drugih otvorenih pitanja među zemljama regije. 

Ministar za vanjsku trgovinu i gospodarske odnose BiH Mirko Šarović izjavio je kako je BiH u fokusu "rebrendiranje" Mercatora, a nakon dogovora da Mercator preuzme trgovačke centre koje je sve do lani vodio Konzum. "Važno je da se redovno podmiruju obveze prema dobavljačima. Konzum je ušao u fazu stabilizacije, ali su rokovi u odnosu na dobavljače nešto lošiji", naglasio je Šarović. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AGROKOR, DALIĆ, REGIJA