Zagreb

ZAGREB: 25. međunarodni simpozij "Religija i politika" otvoren u Islamskom centru Zagreb

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Islamskom centru u Zagrebu u petak je svečano otvoren dvodnevni 25. međunarodni simpozij pod nazivom "Religija i politika" na kojem će sudjelovati 35 znanstvenika iz različitih područja koji će govoriti o odnosu religije i politike.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz Hasanović istaknuo je kako sa zadovoljstvom želi reći da Mešihat Islamske zajednice 25. put organizira zanimljiv simpozij, ove godine s nazivom 'Religija i politika'.

 "Zadovoljstvo je da nam se priključila Europska akademija znanosti i umjetnosti kao i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti da zajedno pokušamo dati jedan doprinos u preveniranju bilo kakvih oblika isključivosti jer ono što je najgore jest da vidimo i svjedočimo religijsku isključivost na političku uključivost i političku isključivost na religijsku uključivost", izjavio je novinarima predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz Hasanović.

 "U tom kontekstu ne želimo niti politizirati religiju niti religizirati politiku, već želimo ukazati na nužnost da radi svatko svoj posao za opće dobro, a to opće dobro je da građani koji su ujedno i vjernici imaju puninu svoga identiteta i puninu svoga prostora i mislim da 35 eminentnih stručnjaka iz oblasti religije, politike, znanosti, kulture, humanističkih znanosti, društvenih znanosti, religiolozi, teolozi - mogu dati kvalitetno rješenje", istaknuo je muftija Hasanović.

 Najavio je da će se nakon simpozija izdati zbornik radova koje će, ocijenio je muftija Hasanović, biti za širu uporabu te dostupan svima onima koji žele biti osviješteni  o toj temi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

islamski centar, simpozij