Svijet

Povijesni sastanak: Što očekivati od summita dviju Koreja?

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae In u petak će u Panmunjomu, "selu primirja" u demilitariziranoj zoni na granici dviju država, održati povijesni sastanak.

Susret na vrhu dolazi pošto je od početka godine Kim Jong Un povukao nekoliko neočekivanih diplomatskih poteza i nakon lanjskih napetosti oko nuklearnih pokusa i testiranja balističkih projektila koji su dosegnuli točku vrenja, zlokobno navješćujući i mogući vojni sukob, okrenuo se za 180 stupnjeva.

Četiri su ključna pitanja koje treba postaviti uoči summita: o čemu će se razgovarati na tom sastanku, hoće li Kim odustati od razvoja programa nuklearnog naoružanja, što sjevernokorejski lider uopće očekuje da će postići i što taj summit znači za Sjedinjene Države.

Teme razgovora

Visoki dužnosnik sjevernokorejske vlade je potvrdio da obje strane žele razgovarati o mirovnom sporazumu kako bi se Korejski rat, vođen od 1950. do 1953., i službeno završio.

Južna Koreja, međutim, kao i njezin saveznik SAD, tvrde da prije toga Sjeverna Koreja mora odustati od programa razvoja nuklearnog oružja.

Vjerojatno je i da će Seul tražiti i spajanje obitelji razdvojenih ratom.

Nuklearno oružje

Kim je unapprijed najavio obustavu testiranja dalekometnih balističkih projektila i zatvaranje lokacije za atomska testiranja, što su Seul i Washington pozdravili kao "suvisli napredak" koji bi mogao stvoriti "pozitivno ozračje za uspjeh" na summitu.
Trump je na Twitteru objavio da je to odlična vijest za Sjevernu Koreju i svijet.

No tom porukom Sjeverna Koreja nije potvrdila da je spremna odreći se postojećeg nuklearnog arsenala.

Kim je jednostavno rekao da testiranja i pokusi više nisu potrebni "s obzirom da je posao na montiranju nuklearnih bojevih glava na balističke projektile završen".

Sjeverna Koreja se ponosi svojim nuklearnim programom, okončanim unatoč sve opsežnijim sankcijama i međunarodnom pritisku. Stoga se ne čini da bi se Kimov režim toga jeftino odrekao.

Nuklearni arsenal, kako ga opisuje sam Kim, "moćni je dragocjeni mač", odnosno odličan žeton za pregovaračkim stolom.
Analitičari često navode Libiju kao primjer koji je Kim pomno proučio. Naime, nakon što je Moamer Gadafi odustao od vlastitih nuklearnih ambicija, njegov se režim urušio, a nakon akcije NATO-a s ciljem svrgavanja dugogodišnjeg autokrata, ustanici su ga smaknuli.

Moon, iako optimističan glede summita, ipak poručuje da su denuklearizacija i mir na Korejskom poluotoku dugoročni ciljevi.

"Mislim da se ne može odjednom sve riješiti", kazao je Moon.

Što Kim želi?

Međunarodni stručnjaci priznaju da zapravo ne znaju odgovor na to pitanje.

Čini se da bi Kim svakako htio očuvati svoju dinastiju i dobiti priznanje da je njegova zemlja nuklearna sila. To bi moglo značiti da pokušava iskamčiti sigurnosna jamstva.

Njegov drugi cilj bi mogao biti ukidanje sankcija Sjevernoj Koreji.

Što summit znači Americi?

Trump je pristao na susret s Kimom koji bi se trebao dogoditi krajem svibnja ili početkom lipnja. Uspješan susret na vrhu s Južnom Korejom, posebice ako donese konkretne rezultate, mogao bi ojačati Kimov položaj uoči susreta.

Samu činjenicu da je Trump uopće voljan sastati se s Kimom mnogi vide kao presudnu propagandnu pobjedu za sjevernokorejskog vođu, s obzirom da se niti jedan američki predsjednik nije nikada sastao s predsjednikom Sjeverne Koreje.

"Zahvaljujući svom uspješnom nuklearnom programu, Kim sada može ravnopravno pregovarati o mirovnom sporazumu sa SAD-om", ocijenio je Hartmut Koschyk, stručnjak za Sjevernu Koreju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SUMMIT, KOREJA