Zagreb

ZAGREB: Svečana dodjela 500 stipendija studentima Sveučilišta u Zagrebu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pola tisuće studenata Sveučilišta u Zagrebu potpisali su u četvrtak ugovore o stipendijama u četiri kategorije za tekuću akademsku godinu 2017./2018. u iznosu od deset tisuća kuna od kojih će im 6000 kuna biti odmah isplaćeno, a ostatak od četiri tisuće kuna postupno.

Stipendije su dodijeljene u četiri kategorije - za izvrsnost (A kategorija) koje je dobilo 365 studentica i studenata, u kategoriji stipendija za studente koji studiraju nastavničke studijske programe u području matematike, prirodnih znanosti i informatike (STEM, kategorija B) dodijeljene su 34 stipendije, deset stipendija dodijeljeno je uspješnim studentima sportašima (kategorija C), a stotinu stipendija studentima slabijega socioekonomskoga statusa (kategorija D).

Sveučilište koje će uskoro proslaviti 350. rođendan podupire svoje studente i stipendijama

Prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić istaknula je da su stipendije samo jedan od načina na koji to sveučilište, koje će uskoro proslaviti 350. rođendan, podupire i skrbi o svojim studentima, nagrađuje ih i motivira za daljnji rad.

Podsjetila je da zagrebačko Sveučilište tradicionalno svake godine nagrađuje svoje najbolje studente, pa je tako i u ovoj akademskoj godini od 835 prijavljenih kandidata dodijeljeno ukupno 500 stipendija u četiri kategorije. Najviše stipendija je u kategoriji izvrsnosti, a one su pripale studentima koji su na svojim sastavnicama rangirani u deset posto najuspješnijih studenata.

Prorektorica je posebice istaknula da je ove akademske godine broj stipendija u četvrtoj kategoriji - za studente slabijega socioekonomskoga statusa - povećan s dosadašnjih 5o na stotinu stipendija. Čuković-Bagić rekla je kako Sveučilište sustavno prati uspjeh studenata jer, ocijenila je, izvrsni rezultati studenata potvrda su da smo i mi na pravome putu.

Rektor Boras: EU traži da udvostručimo financiranje visokog obrazovanja i istraživanja

U ozračju skore proslave 350. obljetnice kontinuirane nastave i rada na Sveučilištu u Zagrebu, rektor toga sveučilišta Damir Boras podsjetio je da je sveučiilište mjesto gdje studenti stječu vrhunska znanja, mjesto poučavanja, ali i universitas - zajedništvo studenata i profesora.

Boras je istaknuo kako se ne smije odbaciti takva tradicija Sveučilišta u Zagrebu na kojemu studira gotovo 50 posto svih studenata u Republici Hrvatskoj i koje je najbolje hrvatsko sveučilište po broju relevantnih znanstvenih radova.

Rektor je ustvrdio kako je izvrsnost najvećega hrvatskog sveučilišta, usprkos nekim medijskim manipulacijama, potvrđena i na međunarodnim rang-listama pa je tako Sveučilište u Zagrebu na rang-listi koja mjeri akademske performanse (University Ranking by Academic Performance - URAP) u tekućoj akademskoj godini na 422. mjestu u svijetu, iako je po financiranju tek na 1700. mjestu.

Podsjetio je kako Europska unija traži od vlada članica EU-a da udvostruče financiranje visokog obrazovanja i istraživanja na otprilike 1,5 posto BDP-a, a traži i da se znanstveni projekti trebaju financirati s jedan posto BDP-a, a to znači ne za plaće nego baš za istraživanja. S tim u vezi, Boras se nada da će, kako je rekao "hrvatska Vlada u nekom razumnom roku ispuniti te preporuke EU-a".

Rektor je pozvao studente da potrebna znanja stječu i diljem Europe i svijeta, ali i da se s tim znanjima vrate u domovinu i planiraju svoj život u Hrvatskoj.

U ime dobitnika stipendije zahvalila je studentica prve godine Ekonomskoga fakulteta Valentina Belić istaknuvši, među ostalim, da su stipendije koje su dobili rezultat ustrajnoga i napornog rada i truda. Izrazila je nadu da njihov primjer neće biti izuzetak u Hrvatskoj, već pravilo rada i uspjeha u našoj domovini.    

Na sveučilištu su bili prorektori Sveučilišta u Zagrebu, dekani i prodekani sastavnica, među kojima i domaćin prodekan za međunarodnu suradnju i akreditacije Ekonomskoga fakulteta Jurica Pavičić, profesori te drugi gosti. Umjetnički program pripremili su studenti Muzičke akademije i Akademije dramske umjetnosti.

Natječaj za dodjelu stipendija Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2017./2018., koji je bio otvoren od 28. veljače do 19. ožujka ove godine, a na prijedlog Povjerenstva za dodjelu stipendija Sveučilišta u Zagrebu i Rektorskoga kolegija u širem sastavu, Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je Odluku o dodjeli 500 stipendija Sveučilišta u Zagrebu studentima preddiplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih, diplomskih sveučilišnih te preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija za tekuću akademsku godinu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SVEUČILIŠTE, STIPENDIJA