Svijet

SUSRET U NAPETOM OZRAČJU: Njemačka vlada smanjuje očekivanja od posjeta Angele Merkel Washingtonu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastaje se u petak u Washingtonu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpm. Glavne tema razgovora trebale bi biti nuklearni sporazum s Iranom i trgovinski odnosi Europske unije i SAD-a.  

Susret se odvija u napetom ozračju, nekoliko dana uoči isteka ultimatuma o uvođenju specijalnih carina na čelik i aluminij iz Europske unije.

Kako javljaju njemački mediji, pozivajući se na vladine krugove u Berlinu,  Njemačka više na računa s tim da bi Europska unija mogla biti izuzeta kaznenih carina koje Washington kani uvesti. Time se unaprijed računa s neuspjehom kancelarkina posjeta SAD-u.

Njemačka kancelarka bi u Washingotnu, kako nadalje pišu mediji, ipak trebala ishoditi odgodu uvođenja kaznenih carina, a zauzvrat bi se trebalo pregovarati o novom ugovoru o carinama na sve industrijske proizvode izuzev automobila.

 "Cilj kancelarke Angele Merkel je produbljenje gospodarskih odnosa od čega bi profitirale obje stane", navodi dpa pozivajući se na izvore u njemačkoj vladi.

 Washington od Europske unije očekuje popuštanje kada su u pitanju carine na američke automobile.

"Američka vlada bi po tom pitanju htjela vidjeti neke ustupke", rekao je ekonomski savjetnik Donalda Trumpa Larry Kudlow za TV postaju CNBC.

Na listi problematičnih tema koje bi Angela Merkel trebala obraditi sa svojim domaćinom u Washingtonu je i projekt baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 kojim bi se trebale osigurati isporuke ruskog plina Europi.

Washington smatra da Njemačka ovim projektom ulazi u potpunu ovisnost od ruskog plina. Njemačka strana to odbacuje tvrdeći da samo 37 posto plina na njemačkom tržištu dolazi iz Rusije, a ne 60 posto kako to tvrde Amerikanci.

Tijekom dvosatnog razgovora u petak kasno popodne europskom vremenu dvoje državnika bi trebalo razgovarati i političkim temama, među kojima je na prvom mjestu je prijetnja Donalda Trumpa da će raskinuti nuklearni sporazum s Iranom.

Ovaj tjedan je i francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušavao uvjeriti Trumpa da je važno zadržavanti nuklearni sporazum.

Teme razgovora u petak bi trebao biti i njemački odnos prema financiranju NATO saveza i učestale tvrdnje Washingtona da Berlin uplaćuje premalo u atlantski savez.

Njemački mediji odnos njemačke kancelarke i američkog predsjednika opisuju kao "težak". Trump već dulje vrijeme Njemačku optužuje za "nepravedne" taktike kad su u pitanju trgovinski odnosi, a Merkel je odmah nakon dolaska Trumpa na vlast objasnila kako Europa u SAD-u više nema partnera u kojeg se može pouzdati.

Prvi susret njemačke kancelarke i američkog predsjednika u ožujku prošle godine protekao je u hladnoj atmosferi, a zapamćen je po tomu što je Trump prilikom fotografiranja odbio rukovanje..

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MERKEL, TRUMP