Hrvatska

Marić na Povjerenstvu za sukob interesa: Moja uloga bila je pasivna

Piše: PolitikaPlus/Hiina

Ministar financija Zdravko Marić posvjedočio na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je na sjednici vrha vlade s čelnicima Agrokora u veljači prošle godine iznosio moguće modele za osiguranje likvidnosti Agrokoru putem HBOR-a, ali da je njegova uloga na tom sastanku bila pasivna.

Ustvrdio je međutim da je njegova uloga na tom sastanku bila pasivna i da se osobno nije zauzimao za bilo kakva rješenja već je tek na upit iznio sve dostupne programe HBOR-a, ali upozorio na opasnost od rasta  javnog duga i mogućnost da Europska komisija shvati to kreditiranje kao nedopuštenu državnu potporu.

Odbacio je tumačenje da se njegovo današnje svjedočenje razlikuje od pisanog očitovanja u kojem je tek spomenuo da nije aktivno sudjelovao na tom sastanku niti iznosio prijedloge.

Od Bože Petrova koji je također saslušan pred članovima povjerenstva doznalo se da je Marića za mogućnosti kreditiranja putem HBOR-a na tom sastanku pitao premijer Plenković.

Mariću je vjerojatno na tom sastanku bilo neugodno kao bivšem zaposleniku Agrokora pa je bio pasivan do polovice sastanka sve dok mu Plenković nije postavio pitanje, rekao je Petrov koji je u to vrijeme bio predsjednik Sabora.

Petrov je na pitanje je li stekao dojam da je Marić na tom sastanku htio pomoći bivšem poslodavcu, odgovorio da ne može reći je li Marić imao namjeru pogodovati, ali da je imao sve konkretne informacije.

Na sjednicu povjerenstva nije se kao svjedok odazvao član uprave HBOR-a Ivan Crnjac pa se Povjerenstvo povuklo na odlučivanje o tome hoće li danas donijeti odluku u slučaju Marića ili će odgoditi donošenje odluke kako bi u nastavku sjednice saslušalo Crnjca.

Povjerenstvo je ranije odbacilo prijave protiv Marića za sukob interesa kao člana NO HBOR-a jer se izuzimao, a odlučuje se je li propustio sačuvati vjerodostojnost dužnosnika i povjerenje građana kad riječ o sastancima vrha Vlade  s Agrokorom u Banskim dvorima  kao i njegovim sastankom s osnivačem Agrokora i njegovim bivšim poslodavcem.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sukob interesa, zdravko marić, povjerenstvo, marić