Hrvatska

Povjerenstvo: Marić nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Povjerenstvo za sukob interesa većinom je glasova odlučilo da ministar Zdravko Marić sudjelovanjem na dva sastanka o Agrokoru nije povrijedio načela iz članka 5 zakona, što znači da je na sastancima oko Agrokora zaštitio vlastiti integritet i vjerodostojnost u obavljanju dužnosti ministra financija.

Marić je na sastanku 26. veljače 2017. sudjelovao tako da je odgovarao na pitanja koja mu je postavljao premijer Andrej Plenković vezano za rješavanje problema Agrokora putem kreditiranjem HBOR-a, dok je na sastanku 3. ožujka 2017. u ime Vlade prenio zabrinutost i prijedloge rješavanja krize u Agrokoru, ali bez iznošenja osobnih mišljenja, prijedloga i zaključaka, utvrdilo je povjerenstvo. 

Ministar Marić je posvjedočio na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je na sjednici vrha vlade s čelnicima Agrokora u veljači prošle godine iznosio moguće modele za osiguranje likvidnosti Agrokoru putem HBOR-a, ali da je njegova uloga na tom sastanku bila pasivna.

Ustvrdio je međutim da je njegova uloga na tom sastanku bila pasivna i da se osobno nije zauzimao za bilo kakva rješenja već je tek na upit iznio sve dostupne programe HBOR-a, ali upozorio na opasnost od rasta  javnog duga i mogućnost da Europska komisija shvati to kreditiranje kao nedopuštenu državnu potporu.

Odbacio je tumačenje da se njegovo današnje svjedočenje razlikuje od pisanog očitovanja u kojem je tek spomenuo da nije aktivno sudjelovao na tom sastanku niti iznosio prijedloge.

Od Bože Petrova koji je također saslušan pred članovima povjerenstva doznalo se da je Marića za mogućnosti kreditiranja putem HBOR-a na tom sastanku pitao premijer Plenković.

Mariću je vjerojatno na tom sastanku bilo neugodno kao bivšem zaposleniku Agrokora pa je bio pasivan do polovice sastanka sve dok mu Plenković nije postavio pitanje, rekao je Petrov koji je u to vrijeme bio predsjednik Sabora.

Petrov je na pitanje je li stekao dojam da je Marić na tom sastanku htio pomoći bivšem poslodavcu, odgovorio da ne može reći je li Marić imao namjeru pogodovati, ali da je imao sve konkretne informacije.

Povjerenstvo je ranije odbacilo prijave protiv Marića za sukob interesa kao člana Nadzornog odbora HBOR-a jer se izuzimao, dok se danas odlučivalo je li propustio sačuvati vjerodostojnost dužnosnika i povjerenje građana kad riječ o sastancima vrha Vlade  s Agrokorom u Banskim dvorima  kao i njegovim sastankom s osnivačem Agrokora i njegovim bivšim poslodavcem.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SUKOB INTERESA, MARIĆ