Kolumne

OBLJETNICA: Zbornikom radova obilježena dvjestota obljetnica rođenja Karla Marxa

Piše: PolitikaPlus

Rođenje jednog od možda najznačajnijih mislilaca u povijesti filozofije, ekonomije i sociologije Karla Marxa obilježena je u Hrvatskoj objavljivanjem, prvog nakon oduže odsutnosti, zbornika radova Karl Marx: povodom dvjestote obljetnice rođenja. Urednici zbornika radova su dr. sc. Maroje Višić i dr. sc. Goran Sunajko. Nakladnik koji se odlučio prihvatiti ovog pionirskog poduhvata je ugledna nakladnička kuća Breza poznata po objavljivanju literature iz područja filozofije, političke filozofije i teorije prava. Promocija zbornika simbolično će se održati 5. svibnja (upravo na Marxov rođendan) s početkom u 12 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Akademskoj i široj javnosti zbornik će predstaviti dr. sc. Đuro Medić, dr. sc. Žarko Paić, dr. sc. Goran Sunajko i dr. sc. Maroje Višić.

Posebnost zbornika je njegov multidisciplinarni karakter. Odnosno na nešto više od tristotinjak stranica nalaze se prilozi koji problematiziraju i aktualiziraju Marxovu misao iz filozofske, sociološke i politološke perspektive. Urednici su tako okupili vrhunske znanstvenike starije i srednje generacije kao i mlade istraživače Marxove misaone ostavštine i njezinog značaja za suvremenost: Rade Kalanj, Lino Veljak, Žarko Paić, Katarina Peović Vuković, Marko Kos, Ankica Čakardić, Petra Kurtović, Željko Pavić, Ivan Markešić, Gracijano Kalebić, Damir Hršak, Matko Meštrović, Maroje Višić, Heda Festini, Antonio Grgić i Goran Sunajko. Svi su oni na osobit i različit način dokazali prisutnost Marxove misli danas kad se ona, nažalost, suvremenoj kapitalističkoj i tehnokratskoj svijesti čini samo romantiziranom tlapnjom minulih vremena. No stvarnost je drukčija, jer čovjek nikad kao danas nije bio toliko izložen kapitalističkom sustavu i što je još pogubnije, njegovu pogledu na svijet, pa se i Marx sam često nameće kao izlaz. Imajući na umu da su ekonomski uvjeti i struktura ekonomije danas posve različiti od onih njegova doba, Marx je opisao, analizirao i izvršio i danas nenadmašenu kritiku kapitalističkog sustava i svega što iz njega proizlazi.

Kao što je i Marxova misao u mnogočemu nadišla okvire vremena u kojima je nastala tako je i objavljivanje ovog zbornika nadišlo prostor Hrvatske. Važnost ovog pionirskog poduhvata u Hrvatskoj prepoznata je i u regiji. Recenzentske tekstove napisala su poznata imena: Lev Kreft (Slovenija), Duško Radosavljević (Srbija) i Davor Rodin (Hrvatska). Time je zbornik nadišao prostornu omeđenost i postao štivom od međunarodnog značaja. To samo svjedoči nasušnoj potrebi o ponovnom proboju Marxove misli u vremenima kada svijet, kako se čini, okreće leđa čovjeku.

Potpuno svjesni kako je Marxova misaona ostavština doživjela nepravde, te kako je počesto bila instrumentalizirana u partikularne svrhe, urednici su istaknuli kako filozofija Karla Marxa nije filozofija jedne nacije, države ili partije, već filozofija čovjeka i njegova svijeta. Iznad svakog partikularizma ona vrijedi na svim razinama mišljenja koje se opire čovjekovu podvrgavanju zakonitostima kapitalizma i vrijednostima koje on proizvodi dovodeći čovjeka u vlastito otuđenje. Stoga pristajati uz Marxa danas nije nikakvo ideološko nagnuće, nego odabir jedne misli koja nastoji čovjeku pružiti autentičan i dostojan život, narušen ne samo kapitalističkom paradigmom, nego i svim onim komunističkim režimima koji su se nelegitimno pozivali na Marxa negirajući njegovu misao i samoj biti.

Treba istaknuti kako ovaj pionirski poduhvat predstavlja smion pokušaj da se Marxov humanizam i neizmjerno čovjekoljublje iznova uvede ne samo u akademski i kulturni prostor već i u prostor šire javnosti i to upravo u vremenima ekonomske i moralne krize, u vremenima kada je čovjek pao u zaborav. Promotor zbornika dr. sc. Đuro Medić čestitao je urednicima na hrabrosti rekavši: „Čestitam urednicima, jer ste u sadašnjoj velikoj moralnoj i ekonomskoj krizi, u vremenu blaćenja i odbacivanja Marxa, snašli snage da objavite zbornik o Marxu  i pokažete da  on jest i važan i aktualan u sagledavanju uzroka i izlaza iz sadašnje krize“.

Urednici zbornika zaključili su okupljanje povodom dvjestote obljetnice rođenja Marxa riječima: „Samo ako nismo spremni odustati od ideala i kapitulirati pred kapitalističkim svjetonazorom, naše okupljanje ima smisla. Ako izgubimo ideale, nije gotovo samo s idealima, nego i sa svijetom i s nama samima. Ako odustanemo od Marxa, ne odustajemo samo od ideala, nego od stvarne mogućnosti za promjenom svijeta u kojem bi čovjek ponovo bio na prvom mjestu“.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

maroje višić, obljetnica, karl marx, knjiga