Tvrtke

FABRIS PERUŠKO: Franck je u problemima jer se ponašao kao Agrokorova banka a ne proizvođač kave

Pravi problem Francka nisu potraživanja, nego nevjerojatnih 59 milijuna eura drugog duga. Svoju energiju usmjeravaju na rušenje Agrokora radi partikularnih interesa - Weber

Piše: PolitikaPlus

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik i Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika u nedjelju su reagirali na priopćenje Francka koji je poručio da je prisiljen zatražiti od suda poduzimanje žurnih mjera koje će spriječiti "daljnje skandalozno i nezakonito odlučivanje izvanredne uprave".

Jučer je jedan od 5700 vjerovnika Agrokora, tvrtka Franck, izišla sa još jednim u nizu skandaloznih priopćenja kojima iznosi optužbe na račun izvanredne uprave. Zbog ove činjenice moramo još jednom pojasniti poziciju Francka u odnosu na Agrokor za vrijeme dok ga je vodio gospodin Todorić, rekao je Peruško.

Istaknuo je kako Franck kreira okruženje u kojem svi vjerovnici, a prijavljeno je ukupno 58 milijardi kuna raznih potraživanja od Agrokora, postaju taoci jednog vjerovnika i to tvrtke koja se našla u problemima jer su se ponašali kao Agrokorova banka, a ne proizvođač kave. Zbog dugogodišnjih dubokih poslovnih veza s Todorićem Agrokorom pretvorili su se u jednog od najvećih domaćih financijera Agrokora. Danas zbog loše poslovne odluke u prošlosti te odluke dolaze na naplatu i krivnju za te probleme u kojima se nalaze pokušavaju prebaciti na izvanrednu upravu te nas neutemeljeno prozivaju za nezakonito ponašanje, rekao je Peruško.

Njegova zamjenica Irena Weber naglasila je da je granični dug Francka oko 37 milijuna eura, od čega 9,3 milijuna eura otpada na prodaju robe.

"Preostali iznos se odnosi na financijske mjenice. Od prijavljenih 9,3 milijuna eura Francku je do sada plaćeno 6,8 milijuna eura, što je bitno iznad prosjeka ostalih dobavljača. Međutim, nažalost, pravi problem Francka nisu potraživanja, nego nevjerojatnih 59 milijuna eura drugog duga. Svoju energiju usmjeravaju na rušenje Agrokora radi partikularnih interesa.

Dok nas Franck tuće priopćenjima i podnescima mi s Franckom i dalje razgovaramo i nećemo prestati razgovarati, ali nećemo dozvoliti da njihove financijske mjenice ugroze postizanje nagodbe svih vjerovnika", rekla je Weber.

Izvanredna uprava je željela formirati stalno vjerovničko vijeće, ali zbog međusobnih taktičkih igara među vjerovnicima to je bilo nemoguće. Upravo je Franck osporio skupine koje smo predložili. Prijedlog je dan Sudu još u siječnju, na njega se konkretno Franck žalio, a paralelno skupljao punomoći kako bi ušao u jednu od predloženih skupina. Njihovo ponašanje više sliči na dječji vrtić kazao je Peruško.

 Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

agrokor, franck, irena weber, fabris peruško