Kultura

UOČI IZLOŽBI: Razgovor sa slikarom - Vlado Tuđa

Piše: Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Vlado Tuđa , ovih je dana u serioznim pripremama za dvije nove samostalne izložbe, koje ga uskoro očekuju u Trstu ( svaka s po nekoliko stotina recentnih radova ). Naravno dio vremena posvećuje kontinuiranom slikanju, posebice slikanju na velikim formatima, a koji ga u posljednje vrijeme privlače. Izlagačka aktivnost se vezuje za četiri vrlo zapažene njegove samostalne izložbe u Trstu, Parizu, Zagrebu i Splitu. Niz djela Vlade Tuđe nalazi se u brojnim muzejima i privatnim zbirkama.

 Iznimna je aktivnost u Vašem atelijeru.

Da, najprije moram spomenuti da radim ove velike formate,  za Italiju, za izložbe u Trstu, iduće godine u proljeće, u Galeriji Palazza Constanta, tamo ću izložiti oko 150 slika, to su akrili na mediapanu, papiru i platnu i 50 skulptura. Nakon ove slijedi doista ogromna izložba u Muzeju Revoltela, tamo bih trebao izložiti između 200 i 300 radova, na dvije razine. Da ne bilo zabune, nije riječ o retrospektivi već o izboru novih radova.

 Što je ključ Vaših motiva?

Cijelo moje slikarstvo podijeljeno je na tri dijela, figurativni ekspresionizam, apstrakcija i posebno apstraktni pejzaž. To su tri teme koje stalno obrađujem na svoj način. Kada se umorim od jedne teme idem na drugu, tako mijenjam i formate. Veći format dopušta veću maštovitost i ruka sama leti. U manjem formatu se ističu filigranski potezi.

U Vašem se radu osobito ističe kolor, jak, žestoko kolor.

Volim jak kolor, često još dodajem pigmente kako bih ga pojačao.

Moram primijetiti, dugo se znamo, što ste stariji slikate žešće, snažnije.

To se već pokazalo na izložbi u Parizu. To je donekle i rezultat bolesti. Slikao sam za Pariz radost i tugu, crno i bijelo, tamno i svijetlo.

Jesu li Vaši motivi posve imaginarni ili stvarni?

Posve su izmaštani, sve radim iz mašte. Rekao sam za RAI, ja na ovoj zemlji samo hodam, u mislima sam u nebu. Rezultat moga rada temelji se na mojoj mašti.

Za Vas je slikanje radost.

To je strast i što je čovjek stariji sve je više osjeća.

Što je novo sada u atelijeru?

Još uvijek radim ciklus slika koji ide iduće godine u Italiju. Što se tiče izlaganja, unatoč dvije ponude, neću izlagati.

O Vašoj se skulpturi manje govori.

U skulpturi sam samo želio nastaviti slikarstvo. Ja kada radim skulpturu, slikam. Slikam u drvu, metalu, u glini. Motivika je ista. Skulptura me odmara kada se umorim od slikarstva. Drago mi je što ću moći izložiti i više skulptura na ovim izložbama. Kolekcionari vole moje skulpture, posebno bikove.

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlado tuđa, slika, skulptura, Miroslav Pelikan