Hrvatska

SLUŽBENI REZULTATI POPODNE: Protivnici abortusa priznali poraz na referendumu u Irskoj

Piše: PolitikaPlus/Hina

Glavna skupina koja se protivila liberalizaciji pobačaja u Irskoj priznala je u subotu da je uvjerljivo izgubila na referendumu, rekao je njezin glasnogovornik.

Irci su "odmjerili sve argumente za i protiv i stvar je prevagnula na jednu stranu. Naravno da bih više volio da su se odlučili za drugu", rekao je John McGuirk, komunikacijski direktor kampanje "Save the 8th".

"Irska država više ne priznaje pravo nerođenog djeteta na život", dodao je.

Irska je na putu da liberalizira jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju na svijetu nakon što su izlazne ankete ukazale na premoćnu pobjedu zagovornika liberalizacije na referendumu.

Pošto je u subotu ujutro počelo prebrojavanje glasova, i predstavnici kampanje protiv liberalizacije LoveBoth priznali su da nema velikih izgleda da se zadrži ustavna zabrana pobačaja uvedena 1983. godine.

Izlazne ankete pokazale su da se više od dvije trećine Iraca izjasnilo za ublažavanje restriktivnog zakona o pobačaju. Prema anketi provedenoj za list Irish Times za ublažavanje zakona se izjasnilo 68 posto izašlih birača, a po rezultatima ankete provedene za javnu televiziju RTE 69 posto birača.

Službeni rezultati očekuju se u subotu kasno poslije podne.

Povijesni referendum izazvao je snažne osjećaje zagovornika i protivnika ublažavanja zakona i podijelio tradicionalno katoličku Irsku.

Irski građani su se zapravo izjašnjavali o osmom amandmanu irskog ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uvedena iznimka za majke kojima je u trudnoći život ugrožen.  

Neovisno o tome, irski zakon o pobačaju najstroži je u Europi i ne poznaje iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda. 

Svake godine tisuće Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.

Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017. 

"Za mene je to jedno veliko 'da'", napisao je na Twitteru Varadkar nakon što je izašao na glasanje u Dublinu.

Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona.

Čelnica oporbenog Sinn Feina Mary Lou McDonald nakon glasanja u Dublinu kazala je da je referendum "sudbonosni datum za sve nas".

Ankete objavljene uoči glasanja, Sunday Business Posta i Sunday Timesa, predviđale su da će vjerojatno, ali tijesno (od 55 do 57 posto), pobijediti opcija za liberalizaciju pobačaja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pobačaj, referendum, irska