Hrvatska

NJEMAČKA: U Berlinu tisuće ljudi na AfD-ovom skupu i protuprosvjedu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nekoliko tisuća prosvjednika iz cijele Njemačke okupilo se u nedjelju u Berlinu na skupu za "slobodu i demokraciju", događaju koji je organizirala krajnje desna parlamentarna stranka Alternativa za Njemačku (AfD), a protuprosvjed s druge strane rijeke okupio je također više tisuća ljudi.

Poslijepodne, pristaše AfD-a marširali su od glavnog kolodvora prema Brandenburškim vratima, uzvikujući najdražu parolu stranke: kancelarka Angela "Merkel mora otići" i "Mi smo narod".

S druge strane rijeke Spree, kod Reichstaga, tisuće sindikalista, običnih građana Berlina te članova nekih udruga i stranaka konkuriralo je desnici, te spriječilo pristaše AfD-a da prođu ranije zacrtanim putem blokiravši im jedan most.

Za sigurnost brine oko 2 tisuće policajaca.

Sudionici povorke koja je krenula prema Brandenburškim vratima očekuju govore čelnika stranke Joerga Meuthena i Alexandera Gaulanda.  AfD procjenjuje da je na skup stiglo oko 5 tisuća ljudi, dok su ranije najavljivali da će ih biti tisuću.

Ta je stranka započela kao euroskeptična platforma, no 2015. je dobila nove političke bodove nakon što je Merkel najavila politiku otvorenih vrata za izbjeglice i migrante iz Sirije i Afganistana. Veliki priljev stranaca doveo je do velike zabrinutosti građana što je AfD iskoristio kako bi na izborima prošle godine ušao u parlament i postao najveća oporbena stranka, osvojivši 12,6 posto glasova.

No uspjeh stranke je stvorio i pokret otpora koji čine skupine koje su se ujedinile pod krovnu organizaciju "Stop mržnji".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AFD, BERLIN, PROSVJED