Svijet

VELIKI IZAZOV ZA DRUŠTVO: U Afganistanu polovica djece ne pohađa školu

Piše: PolitikaPlus

Gotovo polovica afganistanske djece ne ide u školu što je najgori rezultat od 2002. i završetka talibanskog režima, navodi se u izvješću UNICEF-a koji za to okrivljuje opću degradaciju, sigurnosnu i ekonomsku, u zemlji. 

Najviše se to odnosi na djevojčice koje predstavljaju 60 posto od 3,7 milijuna djece (u dobi od 7 do 17 godina) koja se ne školuju, ističe UNICEF u izvješću objavljenom u nedjelju. 

U napogođenijim područjima više od 85 posto djevojčica ne ide u školu, ističe UNICEF koji nabraja posebno južne pokrajine - Kandahar, Helmand, Zabul i Uruzgan, te središnje - Vardak i Paktiku, gdje su talibanski borci posebno prisutni. 

Agencija Ujedinjenih naroda za djecu ocjenjuje, uz to, da bi dodatnih 300.000 djece, trenutno upisane u osnovnu školu, moglo napustiti razred prije kraja školske godine. 

Najizloženija djeca žive u ruralnoj zoni, pripadaju gospodarski najsiromašnijim obiteljima te onima kojima prijete raseljavanja zbog nesigurnosti. 

"Raseljavanja i preuranjeni brakovi utječu na sposobnost djeteta da prati školu. Pomanjkanje učiteljica, loše stanje škola i nesigurnost glavni su čimbenici koji navode djecu da prekinu školovanje, posebno djevojčice", bilježi izvješće. 

Izvješće naglašava, međutim, kako "85 posto djece koja su počela ići u školu završava najmanje prvi ciklus. Glavni je izazov, dakle, dovesti dijete da počne sa školovanjem", zaključuje se. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DJECA, afganistan, ŠKOLA