Hrvatska

JOVANOVIĆ: Ponašanje ministra Medveda potvrđuje da HDZ smatra da mu je sve dopušteno

Piše: PolitikaPlus/Hina

SDP-ov zastupnik i predsjednik saborskog Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović u ponedjeljak je osudio i skandaloznim ponašanjem nazvao, kako tvrdi, napad ministra branitelja Tome Medveda na novinara portala Index.hr Vojislava Mazzoca što, ističe, potvrđuje kako u HDZ-u smatraju da im je sve dopušteno.

 "Skandalozno ponašanje ministra branitelja Tome Medveda i njegov napad na novinara portala Index.hr Vojislava Mazzocca potvrđuje da HDZ smatra da mu je sve dopušteno", poručuje Jovanović u priopćenju. Reagirao je na Mazzocove tvrdnje da ga je Medved u nedjelju nazvao i prijetio nakon objave njegove priče o "uhljebljivanju ministrova sina u državnoj zaštitarskoj tvrtki AKD, koja je lani dobila posao zaštite Ministarstva branitelja".

 Jovanović napominje da je Nacionalno vijeće na nedavnoj tematskoj sjednici upozorilo kako je Hrvatska na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2017. na 57. mjestu s 49 bodova, a sve manje od 50 bodova smatra se korumpiranom državom, što za Hrvatsku znači da stagnira u borbi protiv korupcije.

 Jovanović navodi da su mediji u Hrvatskoj, uz sve svoje slabosti i probleme, u 28 godina samostalnosti Hrvatske razotkrili i objavili mnoge korupcijske afere, među kojima i najnoviju aferu Hotmail.

 "Usudio bih se reći, bez hrabrih novinara i slobodnih  medija mnogi korumpirani političari mirno bi zloupotrebljavali svoje javne ovlasti za osobno bogaćenje. Iz tog je razloga jasno da korumpirane vlade i političare žele svojim pritiscima ograničiti slobodu medija", kaže SDP-ov zastupnik.

 Potpora kvalitetnom novinarstvu, dodaje, jedan je od važnih alata u borbi protiv lažnih vijesti i korupcije, a bez objektivno informiranih građana ne može postojati ni funkcionirajuća demokracija, pri čemu je jedan od najvažnijih poslova novinara da ukazuje i pomaže u razotkrivanju korupcije, a pravosuđa ne samo da razotkriva, nego i da procesuira i sankcionira  korupciju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TOMO MEDVED, ŽELJKO JOVANOVIĆ