Scena

Od 23. do 26. kolovoza: Pobjednici Cannesa na Vukovar Film Festivalu

Piše: PolitikaPlus

I ovog se ljeta, već dvanaestu godinu za redom, održava tradicionalni filmski festival u Vukovaru. Festival će se ovoga puta održati u razdoblju od 23. do 26. kolovoza, a kao i svih prethodnih godina i na ovome će se prikazati mnoštvo atraktivnih, nagrađivanih i – što je najvažnije – kvalitetnih filmova za publiku gladnu istinskih djela sedme umjetnosti. Tradicionalno, nagrada Zlatni šlep dijeli se u tri različite kategorije: za najbolji dugometražni igrani film, najbolji dokumentarni film i najbolji kratki igrani film, a o čijoj podjeli odlučuje tročlani žiri.

 

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg VFF-a leži u činjenici što će se u njegovom sklopu prikazati sekcija jednostavno nazvana „Pobjednici Cannesa 2018.“. Riječ je o četiri filma koja su ove godine trijumfirala na najpoznatijem svjetskom filmskom festivalu održanom u svibnju.

 

Tako će domaća publika u Vukovaru prva u Hrvatskoj premijerno moći pogledati obiteljsku dramu „Obiteljske veze“ (Shoplifters) veteranskog japanskog redatelja Hirokazua Korredeje koja je, osim što je pobrala hvalospjeve filmske kritike, osvojila i Zlatnu palmu – glavnu nagradu Cannesa. Uz pobjednika festivala, u istoj sekciji biti će prikazani i triler „Dogman“ (Dogman) čiji je glavni glumac Marcello Fonte osvojio nagradu za najboljeg glumca te dramu „Izgaranje“ (Burning) korejskog redatelja Changa-donga Leeja (osvajača posebne nagrade FIPRESCI). Posebno treba istaknuti i prikazivanje filma „Hladni rat“ (Cold War) poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog (dobitnika nagrade za najbolju režiju), a čiji je film djelomično snimljen i u Hrvatskoj, točnije u Splitu i u kojem su neke od sporednih uloga ostvarili naš i glumci.

 

Ovo je tek mali djelić onoga što je Vukovar film festival svojoj vjernoj publici pripremio ove godine za svoje dvanaesto izdanje. Kao i do sada očekuje nas na desetke kvalitetnih i nagrađivanih kratkometražnih i dugometražnih igranih te dokumentarnih filmova koji će se prikazati u službenoj kompeticiji, a koji dolaze iz podunavskih zemalja (Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Srbije i Ukrajine) i o čijoj će kvaliteti odlučivati tročlani žiri sastavljen od prominentnih ljudi iz filmske struke.

 

Kao jedini filmski festival koji se održava doslovce na Dunavu, VFF će i ovog ljeta ugostiti brojne redatelje, glumce i ostale uvažene stručnjake koji su svojim radom doprinijeli kvaliteti samih uradaka koji će se prikazati na festivalu.

 

Vidimo se u Vukovaru od 23. do 26. kolovoza!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

subversive film festival, KINA, vukovar film festival