Tvrtke

ADRIS: Ne možemo podržati nagodbu koja nije ni pravedna ni poštena

Piše: PolitikaPlus

Iz Adris Grupe su poručili da ne mogu podržati nagodbu vjerovnika Agrokora koja nije ni pravedna ni poštena.

- Uz sva naša nastojanja i želju da se postigne nagodba, Adris ne može podržati nagodbu vjerovnika koja nije ni pravedna ni poštena. Upitna je zakonitost cijelog postupka, a vrijeme će pokazati koliko je ovakva nagodba u hrvatskome nacionalnom interesu, kaže se u kratkoj izjavi Adrisa.

Grupa kojom upravlja Ante Vlahović Todorićevu je koncernu kroz različite aranžmane posudila više od milijardu kuna. Adris je svoja potraživanja osigurao zalogom na dionicama Jamnice i Konzuma, kao i izdanim zadužnicama Agrokora, Konzuma i Jamnice.

U pravnoj bitki pred Trgovačkim sudom Adris je osporio tražbine vjerovnika koji sudjeluju u roll-up kreditu u dijelu u kojem su im prijavljene tražbine podmirene tim kreditom. Naime, u Adrisu smatraju da fond Knighthead i drugi imatelji obveznica, kojima su pretvaranjem u roll-upkredit obveznice otkupljene, ne bi trebali imati pravo sudjelovanja u vjerovničkom vijeću i glasati o nagodbi.

Tim više što je za sudionike roll-up kredita predviđena posebna skupina (grupa C), u kojoj su im priznata potraživanja u visini police roll-up kredita, a koja se odnose na potraživanja nastala do aktiviranja lex Agrokora.

Kao i Franck, Adrisu se u pregovorima oštro protivio primjeni predloženog Entity Priority Modela (EPM) u postupku namire, prema kojem bolje prolaze vjerovnici koji imaju veći broj nekvalitetnih jamstava (banke) od onih koji imaju manji broj kvalitetnih jamstava (Franck, Adris, Agram).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ADRIS, AGROKOR, NAGODBA