Hrvatska

KREŠO BELJAK: Zakon o povratu trebao se prvo primijeniti na Tuđmana

Piše: PolitikaPlus/Hina

Klubovi zastupnika SDP-a i HSS-a u srijedu su sa zajedničke konferencije za novinare u Saboru poručili kako neće podržati Vladin prijedlog Zakona o najmu stanova, za kojega kažu da će izazvati nove nepravde i tužbe, zbog čega su pozvali Vladu da ga povuče iz parlamentarne procedure ili pošalje u tri saborska čitanja.

 Prema tom prijedlogu Vlada predviđa iseljavanje zaštićenih najmoprimaca iz stanova koje im je nekad u prošlosti dodijelila država, a iz Vlade ističu da ih se ne baca na ulicu, nego se očekuje da nađu drugi stambeni prostor koji će im država idućih pet godina subvencionirati do tržišne cijene.

Vidović: To je duboko nepravedan zakon

 "To je duboko nepravedan zakon, kako prema vlasnicima koji trpe štetu, tako i prema najmoprimcima koji nisu svojom voljom završili u tim stanovima. Država je napravila nepravdu, a od 1990-ih godina sve vlade peru ruke i bježe od tog vrućeg krumpira", rekao je SDP-ov zastupnik Franko Vidović. Zapitao je i što će biti s najmoprimcima za pet godina kada im država prestane subvencionirati novi smještaj, pogotovo stoga jer je uglavnom riječ o osobama iznad 70 godina.

 "I vlasnici i najmoprimci će biti oštećeni ovim zakonom"; upozorio je Vidović i podsjetio da je Vlada obećala do drugog čitanja pripremiti analizu stanja na terenu, kako bi se znalo o koliko nekretnina i obitelji je riječ. "Nakon analize stanja, država mora vlasnicima omogućiti povrat njihove imovine, ali i zbrinuti najmoprimce, što opet znači kupnju stanova, ali to ne bi trebao biti preveliki trošak za državu", poručio je Vidović.

 HSS-ov Krešo Beljak najavio je kako ni njegova stranka neće podržati ovaj zakon, kojega također ocjenjuje nepravednim.

Beljak: Zakon se trebao prvo primijeniti na prvog predsjednika Franju Tuđmana

 "Taj zakon o povratu trebao se prvo primijeniti na prvog predsjednika Franju Tuđmana koji je živio u oduzetoj kući, ali kako nije tada primijenjen na njega, nije ni kasnije ni na koga drugoga i to je početak svih problema", kazao je Beljak.

 Po njemu, ovaj zakon ne može biti kompromisno, nego stvarno rješenje problema. Zapitao je forsira li se sada ovaj zakon zbog stvarnih vlasnika koji desetljećima čekaju povrat svojih nekretnina, ili zbog prekupaca koji su od očajnih vlasnika koji više nisu imali vremena za čekanje za jeftinu cijenu kupili nekretnine.

 "Vladajući nemaju blage veze o vođenju države i pravdi, pa neka raspišu izbore kako se država ne bi nepovratno sunovratila", poručio je Beljak, koji za ovu situaciju odgovorne smatra sve dosadašnje vlade, uključujući i bivše vodstvo HSS-a koje, dok je bilo u vlasti, nije riješilo da se HSS-u vrati zgrada koju su izgradili prije II. svjetskog rata.

 "U toj zgradi smo sada podstanari, jednako kao i brojne udruge, pa i ona Željke Markić. Željka Markić i živi u zgradi HSS-a, u kojoj smo mi samo podstanari jer nam nije vraćena", kazao je Beljak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAKON, NAJAM STANOVA, SABOR