Tvrtke

NA ROČIŠTU: Izglasana nagodba o Agrokoru!

Piše: PolitikaPlus

Agrokorovi vjerovnici u srijedu su izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina. Za nagodbu u Agrokoru tako su glasovali vjerovnici s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

Sada svi prisutni vjerovnici moraju potpisati zapisnik, čime je ročište gotovo. Sutkinja Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak, odnosno sutra, Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika prenosi N1..

Na ročištu su pravo glasa imali vjerovnici s ukupno 33,7 milijardi kuna tražbina, od čega je na ročištu u Ciboni prisutno oko 450 predstavnika vjerovnika s tražbinama ukupno vrijednim 31,86 milijardi kuna.

Predstavnici vjerovnika su nešto prije 14 sati izglasali da svi prisutni vjerovnici s osporenim tražbinama također imaju pravo glasa o nagodbi.

Nakon što je u stanci točno izračunato koliko će vjerovnika i s koliko tražbina imati pravo glasa, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenka Siladi Rstić je izvijestila da su vjerovnici s ukupno 8,43 milijarde kuna osporenih tražbina također dobili pravo glasa.

Taj iznos pribrojen je ranijem ukupnom iznosu nenamirenih tražbina s pravom glasa u iznosu od 25,3 milijarde kuna te tako pravo glasa imaju predstavnici vjerovnika s ukupno 33,75 milijardi kuna odnosno 2.978 vjerovnika. Od tog ukupnog iznosa tražbina, 66,7 posto je potrebno da bi nagodba bila izglasana.

Ročište koje je održano u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu počelo je nešto iza 11 sati ročište na kojem su Agrokorovi vjerovnici glasovali o nagodbi u sklopu procesa izvanredne uprave, a nakon što je završio proces njihove registracije.

Pravo glasa imalo je 3.069 vjerovnika, a ukupan iznos tražbina zadnjeg radnog dana prošlog mjeseca iznosio je 42,64 milijarde kuna. Glas se računa ovisno o iznosu tražbina i da bi nagodba prošla morala je dobiti podršu od 67 posto.

Vjerovnici su glasali putem aplikacije koju je razvila Agrokorova tvrtka i prije izglasavanja je bilo poznato da ako nagodba prođe, da će najveći vlasnici biti Sberbank s 39,2 posto, imatelji obveznica s 25 posto, VTB banka sa 7,5 posto i Zagrebačka banka s 2,3 posto i oni će zajedno imati gotovo tri četvrtine vlasništva u Agrokoru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nagodba, vjerovnici, agrokor