Mojbiz

ALEKSIĆ: Banke bi nakon presude VTS-a mogle dužnicima vratiti deset milijardi kuna

Piše: Politikaplus/Hina

Zastupnici stranaka Snaga Goran Aleksić i Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović te odvjetnica Nicole Kwiatkowski u srijedu su na konferenciji za novinare u Saboru u povodu pete obljetnice presude kojom je valutna klauzula švicarski franak proglašena nepoštenom i ništetnom, izvijestili kako vjeruju da je i Visoki trgovački sud (VTS) donio istu takvu odluku te da će dužnici biti obeštećeni s ukupno 10 milijardi kuna.

Podsjetili su da je sudac Radovan Dobronić 4. srpnja 2013. godine presudio da je svih osam tuženih banaka ugovaralo nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o valutnoj klauzuli CHF te nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u svim potrošačkim ugovorima o kreditu ugovorenim između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008. godine. Aleksić je izvijestio da je Visoki trgovački sud 14. lipnja 2018. donio novu presudu, nakon što mu je kompletan postupak vraćen te da je vrlo optimističan u vezi s tim i da će u potpunosti potvrditi Dobronićevu odluku.

"Ako se presuda potvrdi, 120 tisuća dužnika moći će dobiti svu razliku za preplaćenu kamatu i preplaćeni tečaj, što će de facto za njih značiti da su krediti besplatni. Banke će dužnicima morati vratiti deset milijardi kuna, ali svaki će dužnik morati posebno tužiti i pozivam ih da se za pomoć obrate udruzi Franak", kazao je Aleksić.

Očekuje da će u presudi Sberbank Visoki trgovački sud potvrditi odlučiti kao i u Dobronićevoj presudi za ostalih sedam banaka. Isto se nada i odvjetnica Kwiatkowski, autorica kolektivne tužbe udruge Franak.

"Nadam se da će ta presuda ući u europsku pravnu praksu, što bi meni bilo drago, a potrošačima od koristi", kazala je.

Lovrinović, koji je savjetovao udrugu Franak, kazao je da im se priključio zato što je "vidio da će stotine tisuće ljudi stradati" te je tu udrugu ocijenio "najboljim primjerom građanskom aktivizma u Hrvatskoj".

Iz Hrvatske udruge banaka za danas popodne najavili su reakciju na tvrdnje iznesene na konferenciji za novinare zastupnika stranaka Snaga i Promijenimo Hrvatsku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

banke, krediti, aleksić