Hrvatska

'POJEO VUK MAGARCA': Odbijena kaznena prijava za onečišćenje vode u Slavonskom Brodu

Piše: Politikaplus/Hina

Zbog onečišćenja pitke vode u Slavonskom Brodu u ožujku ove godine za sada nitko neće odgovarati, jer je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu odbacilo kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog curenja naftnih derivata iz produktovoda, koji je za potrebe prenamjene ispitivala tvrtka Crodux.

Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je i sumnju u kaznenu odgovornost osoba koje su sudjelovale u procesu uzorkovanja vode i ispitivanja njezine kakvoće.

U istrazi je utvrđen identitet svih osoba koje su došle u kontakt s uzorcima vode i aparaturom koja se koristi, odnosno koje su svojim radnjama mogle dovesti do onečišćenja vode.

Tijekom istrage na terenu policija je izuzela brojne uzorke tla i vode koji su analizirani u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu.

U uzrocima vode nađeni su tragovi komponenti teških naftnih frakcija, u koje spadaju motorna ulja, parafini, sredstva za podmazivanje i drugo, te se u nalazu zaključuje kako je vjerojatno da je do onečišćenja uzoraka vode došlo slučajno.

Zbog onečišćenja vode za Slavonski Brod i šest okolnih općina deset je dana važila zabrana korištenja vode za piće iz javnog vodoopskrbnog sustava.

Građani i javne ustanove opskrbljivani su vodom iz susjednih područja, te uz potporu zalihama vode iz državnih robnih zaliha i donacija koje su spontano stizale.

Vlada je tada osigurala sredstva za hitno spajanje slavonskobrodskog vodoopskrbnog sustava na vodocrpilište Sikirevci, čime su za Slavonski Brod osigurane dostatne količine pitke vode za razdoblje tijekom ljeta kada nastupaju vršna opterećenja u potrošnji vode.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DORH, SLAVONSKI BROD