Hrvatska

MINISTRICA ŽALAC: Za povećanje trošarina na alkohol i cigarete

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac odgovorila je u četvrtak potvrdno na novinarsko pitanje treba li povećati trošarine na alkohol i cigarete, dodajući kako će se o tome još raspravljati.

"Uvijek mislim da treba povećati trošarine na alkohol i cigarete, dakako, ako je u pitanju zdravstvo, međutim o tome ćemo raspravljati", izjavila je Žalac na konferenciji za novinare u Vladi.

Odbacila je da postoji ikakav prijepor među ministrima oko tog pitanju.

Naime, dok ministar zdravstva Milan Kujundžić zagovara povećanje trošarina, ministar financija Zdravko Marić poručio je da takvi prijedlozi nisu u potpunosti iskomunicirani s Ministarstvom financija i na razini Vlade.

"Svaki resor ima nekakve svoje zahtjeve. No, po prvi puta imamo veće prihode i trebamo čuvati uravnotežen proračun. Svi ministri su duboko svjesni u kakvoj se situaciji nalazimo i da tu situaciju treba s godinama jačeti, a ne slabiti. Vjerujem da će, ne samo ministar Kujundžić, nego svi ministri u Vladi biti na tragu toga da proračun bude puno bolji i transparentniji", izjavila je Žalac.

Na upit nije li povećanje trošarina u suprotnosti s poreznim rasterećenjem kojim se Vlada hvali, Žalac je rekla kako treba gledati širu sliku, a ne samo jedan resor jer je to jedini način da se postigne konsenzus.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GABRIJELA ŽALAC, CIGARE, ALKOHOL