Scena

CRVENI PLANET: Mars najbliže Zemlji u proteklih 15 godina

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zemlji susjedni planet Mars bio je u utorak najbliže našem planetu nego ikad u proteklih 15 godina, zbog čega se pružao neobično jasan pogled na Crveni planet i njegove crvenkastosmeđe nijanse.

''Crveni Planet i Zemlja nisu bili ovako blizu od 2003., a sljedeći puta će to opet biti 2035. godine'', objavili su iz NASA-e.

U utorak su mnogi astronomi usmjerili svoje teleskope prema Marsu koji je bio udaljen 'samo' 57,6 milijuna kilometara.

Astronome Marsova putanja zanima iz razloga što pomaže odrediti najbolje vrijeme za lansiranje svemirskih brodova.

Kada se Sunce, Zemlja, i Mars poravnaju, sa Zemljom u sredini, događa se fenomen ''opozicija'', dajući nam najsvjetliji pogled na Crveni planet.

Također, ''negdje u vrijeme 'opozicije', planet je najbliže Zemlji te godine'', objasnili su iz NASA-e.

Mars i Zemlja poravnavaju se u 'opoziciju' svake dvije godine, a iz tog razloga većina NASA-inih misija na Crveni planet odvija se u razmaku od dvije godine - kako bi iskoristili prednost smanjene udaljenosti''.

Ovogodišnji prilaz Marsa nije oborio rekord od 54.6 milijuna kilometara, što se i rijetko dogodi.

Posljednja najbliža putanja Marsa bila je 2003. kada je od Zemlje bio udaljen samo 55.7 milijuna kilometara, ''što je i najbliža putanja u gotovo 60 tisuća godina'', napominju iz NASA-e.

Blizina Marsa iz 2003. neće se ponoviti do 2287. godine.

Svi koji su propustili jučerašnji najbliži susret s Marsom ne trebaju tugovati. Mars će ostati i dalje vidljiv na našem nebu kroz sljedećih nekoliko mjeseci.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MARS, PLANET, ZEMLJA