Hrvatska

Most: Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa je prvorazredno pitanje

Piše: PolitikaPlus/Hina

Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa za sve građane Hrvatske znači povećanje kvaliteta života i to je prvorazredno političko pitanje, ali i pitanje suvereniteta, gospodarstva i ekologije, istaknuto je danas na Mostovoj konferenciji za novinare ispred šibenske Gradske vijećnice gdje je u petak na Županijskoj skupštini bila rasprava o Deklaraciji o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa što je inicirao Most.

"Most je još prije više od godinu dana zahtijevao proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, a odluka Vlade bila je da se konzultacije o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa pokreću na prvoj sjednici Vlade. Nakon tih konzultacija nije se dogodilo ništa i zato smo prije pola godine odlučili uputiti prijedlog odluke o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na moru u Sabor. Nedavno smo dobili negativno mišljenje Vlade, a do sada ta odluka još nije stavljena na raspravu u Sabor što pokazuje da se Vlada boji rasprave jer naši građani podržavaju ideju o pojasu“ kazao je Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta.

Mostovci su zato putem Županijskih skupština, od Istarske do Dubrovačko-neretvanske županije, odlučili na raspravu staviti raspravu o Deklaraciji i tako izvršiti pritisak na Vladu da se proglasi isključili gospodarski pojas.

No, Županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije točku nije ni uvrstila na raspravu, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji Mostova Deklaracija je odbijena.

"Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa za sve građane znači povećanje kvaliteta života zato što je 130 milijuna eura godišnji benefit od samog proglašenja. To nije broj koji smo izmislili jer su 2013. neovisni konzultanti angažirani od strane Europske komisije donijeli opsežan dokument u kojem su razmotrili sve učinke na različite grane gospodarstva i utvrđeno je da je 130 milijuna eura benefit ukoliko bi Hrvatska proglasila isključivi gospodarski pojas. Svaka suverena i normalna država koja ima odgovorno vodstvo išla bi u tom smjeru“ kazao je u Šibeniku Ante Čikotić, član Glavnog odbora Mosta.

Naglasio je da sam benefit nije novac, već prvenstveno zaštita Jadrana.

"Svjedoci smo da svake godine imamo havarije na Jadranu koje do sada, srećom, prolaze bez većih posljedica, ali uz ovakav protok tankera i nafte pitanje je koliko će to biti održivo. Ukoliko pogledate satelitske snimke Jadranskog mora, vidjet ćete naftne mrlje na sredini od onih tankera koji izlaze iz Jadranskog mora. Ljudi koji žive od mora sigurno će imati koristi od proglašenja isključivog gospodarskog pojasa", istaknuo je Čikotić.

"Ako naši ribari i koće idu prema sredini Jadrana, dodao je, normalno da ćemo i više konzumirati ribe i bit ćemo zdravija nacija. Jedini kojima u interesu nije proglašenje su oni koji imaju europske ambicije i koji nisu suvereni i njihova politika će nas dovesti da će 24 tisuće kvadratnih kilometara ostati u nebrizi i bez zaštite“, istaknuo je Čikotić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GOSPODARSKI POJAS, MOST, GRMOJA