Svijet

Zbog velikih požara: Zrak je u Kaliforniji toliko zagađen da se preporuča - ostati kod kuće

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gotovo mjesec dana nakon početka velikih požara koji ustraju u Kaliforniji, zrak je tako zagađen u dijelu te države da vlasti savjetuju najosjetljivijim osobama da ostanu kod kuće. 

"Satelitske slike bilježe dim koji se širi s požarišta na zapadu SAD-a i kreće se prema sjeveroistoku preko Stjenjaka te prema zapadu i središnjem dijelu Kanade, potom prema jugu preko ravnica sjevernog dijela SAD-a", objavila je u petak američka meteorološka služba. 

Nacionalna šuma Kaibab u Arizoni zabilježila je u petak ujutro da "požari na zapadu stvaraju smog" u regiji.

No najlošija kvaliteta zraka zabilježena je na sjeveru Kalifornije i jugu Oregona s "nezdravim" zrakom pak čak i "jako nezdravim" blizu najvećih žarišta - požara Mendocino Complex i Carr.

Prvi požar koji od 6. kolovoza drži rekord najrazornijeg po površini, svladan je u razini 60 posto, po podacima vatrogasne službe Kalifornije Calfire.

Sastavljen od dva susjedna žarišta sjeverno od San Francisca, u pepeo je pretvorio više od 124.000 hektara od 27. srpnja i uništio gotovo 120 kuća.

Sjevernije, blizu grada Reddinga, požar Carr svladan je u razini 51 posto u petak ujutro a uništio je više od 73.400 hektara. Tri vatrogasca i pet civila poginulo je zbog požara koji je krenuo 23. srpnja.

U ovom je trenutku za Kaliforniju deseti najrazorniji po površini i trinaesti najsmrtonosniji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zrak, kalifornija, zagađenje