Svijet

DOGOVOR BEZ POJEDINOSTI: Njemačka s Grčkom postigla dogovor o povratku migranata

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka je postigla dogovor s Grčkom o povratku migranata u tu mediteransku zemlju, ako su prethodno ondje zatražili azil, rekla je u petak glasnogovornica njemačkog ministra unutarnjih poslova.

Prošli tjedan Njemačka i Francuska također su postigle dogovor o vraćanju migranata.

Oba dogovora uslijeidla su nakon napete rasprave između kancelarke Angele Merkel i njezinih konzervativnih bavarskih saveznika zbog čega se skoro raspala njemačka vlada.

''Postigli smo dogovor sa Grčkom'', rekla je Eleonore Petermann, dodajući kako ne može otkriti detalje prije nego li se dogovor službeno potpiše.

No napominje, slično kao i sa Španjolskom, dogovor s Grčkom će se ticati samo migranata koji su u Njemačku ušli preko Austrije. Njemačka će moći vratiti migrante natrag u Grčku unutar 48 sati, rekla je Petermann.

Po njezinim riječima, Njemačka je ''u vrlo uznapredovalim'' razgovorima i s talijanskom vladom i uskoro očekuje dogovor s Rimom.

Dogovor neće obuhvatiti puno migranata. Prošlotjedne brojke ministra unutarnjih poslova pokazuju da je od sredine lipnja oko 150 ljudi ušlo u Njemačku iz Austrije, iako su se prijavili za azil u nekoj drugoj europskoj državi.

Više od 1.6 milijuna migranata stiglo je u Njemačku od sredine 2014., izazivajući napetosti u javnosti koje je iskoristila protuimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) i ušla u njemački savezni  parlament.

Merkel je u više navrata branila svoju odluku iz 2015. o primanju stotina tisuća migranata, no otad obećava kako sličnih priljeva migranata više neće biti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

španjolska, izbjeglice, grčka