Kultura

FILM: Animiranim filmovima "Biciklisti" i "Manivald" priznanja u Hirošimi

Piše: PolitikaPlus

Animirani film "Biciklisti" Veljka Popovića osvojio je posebno priznanje Međunarodnog festivala animiranog filma u Hirošimi, čije se 17. izdanje održalo od 23. do 27. kolovoza, a "Manivald" Chintis Lundgren posebno priznanje međunarodnog žirija.

Ugledni estonski animator i karikaturist, član žirija, Priit Pärn ustvrdio u obrazloženju nagrade "Biciklistima", 'komediji začinjenoj erotikom i ljetnim bojama' da "ako u istom filmu može vidjeti ultra brze bicikliste, predivne stražnjice i polugolog kapetana onda je nagrada osigurana".

Na animaciji tog filma inspiriranog slikarstvom Vaska Lipovca, radili su Goran Stojnić, Chloe Roux, Lucija Bužančić, Sander Joon i Mario Vrandečić, a na kompozitingu Sina Jakelic, Gordan Mihalec i Darko Kokić.

Producenti su Milivoj Popović i Veljko Popović (Lemonade 3D) , a koproducenti Patrick Hernandez (Bagan Films) i Lado Skorin (3D2D Animatori). Film je nastao u koprodukciji Hrvatske i Francuske, a za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio.

Uz Pärna u međunarodnom žiriju bili i istaknuti svjetski animatori, Ishu Patel (Kanada), Oxana Cherkasova (Rusija), Isabelle Favez (Švicarska) te Masao Maruyama (Japan).

Isti žiri dao je posebno priznanje "Manivaldu"  zbog "uporabe jednostavnog dizajna i pokreta glavnih protagonista zbog kojih se pitamo što će se dogoditi sljedeće".

Ta animirana priča o neiskusnom liscu koji živi pod budnim okom svoje majke snimljena je u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent je Draško Ivezić (Adriatic Animation) koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij.

Hrvatski filmovi nagrađeni su među 75 filmova iz 35 zemalja odabranih za konkurenciju, među skoro tri tisuće prijavljenih radova.

Filmski festival u Hirošimi osnovan je 1985. godine, održava se bijenalno i danas je jedan od najvažnijih festivala animacije na svijetu. Uz Annecy, Ottawu i zagrebački Animafest jedan je od festivala koji imaju izravnu potporu ASIFA-e, krovne međunarodne institucije za animirani film.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

veljko popović, japan, animirani filmovi