Hrvatska

SUKOBI: Statutarna komisija SDP-a u utorak o žalbi suspendirane četvorke

Piše: PolitikaPlus/Hina

Statutarna komisija SDP-a sastaje se u utorak kako bi odgovorila na žalbu četvorice suspendiranih članova Predsjedništva stranke Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića.

Pobunjeničkom četvercu, koji je u krugu predsjednika stranke Davora Bernardića detektiran kao vođa pobune protiv njega, Glavni odbor SDP-a na 12-satnoj sjednici sredinom srpnja izrekao je stegovnu mjeru privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine.

Potvdi li Statutarna komisija tu odluku, u praksi to znači da više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići i s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama na koje su izabrani u lipnju. Hajdaš Dončić mogao bi ostati i bez funkcije potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Oduzimanje članskih prava de facto znači da ne bi mogli biti kandidati stranke na izborima bilo koje razine.

Povod toj odluci bilo je skupno pismo 90-ero istaknutih SDP-ovaca, među kojima su potpisi i 23 saborska zastupnika, kojim traže odlazak Bernardića s čela stranke, a potom su uslijedili i njihovi javni pozivi za raspisivanjem novih unutarstranačkih izbora.

Suspendirana četvorka krajem srpnja Statutarnoj komisiji predala je zajedničku žalbu u kojoj upozoravaju na proceduralne propuste i na kršenje Statuta. Tvrde da je odluka donesena suprotno članku 31. stavku 7. Statuta po kojemu, da bi suspenzija bila pravovaljana, moraju prethodno biti obaviješteni da će protiv njih biti pokrenut stegovni postupak.

Suprotno tomu, pišu u žalbi, "na sjednici Glavnog odbora SDP-a održanoj 14. srpnja predsjednik istog tijela nije dopustio niti da se čitav zahtjev umnoži i podijeli, kako članovima Glavnog odbora koji su odlučivali o sankcijama, tako čak niti kolegama koji će biti sankcionirani". 

Navode i da su im "uskraćena elementarna prava na iznošenje obrane propisana, kako Statutom, tako i drugim aktima koji se moraju primjenjivati u svakom demokratski uređenom sustavu pa i u stranci koja u svojem nazivu ima riječ demokratska".

Četvorka je u žalbi istaknula i političke aspekte suspenzije, istaknuvši da je "pravo na sadržajnu, opravdanu i konstruktivnu kritiku temelj svake demokratske organizacije, što SDP mora biti ako želi opstati na političkoj sceni".

"To pravo moraju imati svi članovi, a odgovorno prihvaćati takvu kritiku sva kolektivna i pojedinačna tijela stranke. Ne možemo prihvatiti teze kako je opravdana i objektivna kritika nekakvo 'rušenje stranke', jer je ona naprosto apsurdna, kao niti tezu da se u demokratskom društvu 21. stoljeća svi unutarstranački odnosi trebaju kriti od javnosti kao što zmija krije noge", poručuju u žalbi suspendirani.

"Kritiku su u ovome slučaju iznosili mnogobrojni ugledni članovi SDP-a, pobjednici na lokalnim i drugim izborima, gradonačelnici, načelnici općina, bivši i sadašnji župani, dakle, ljudi koji su upravo svojim dugogodišnjim radom i zalaganjem najviše doprinijeli dobrom rejtingu i uspjehu SDP-a, njegovoj izgradnji i jačanju na terenu. Nasuprot njima, tuže ih i obračunavaju se s njima kroz institucionalno nasilje, prijetnjama i manipulacijama oni koji iza sebe nemaju nikakve rezultate u stranačkom radu, oni koji su svoje lokalne organizacije doveli na rub uništenja, a ugled u javnosti im je sveden na katastrofalnu razinu te svojim djelovanjem guraju SDP prema provaliji iz koje nema povratka", pišu u žalbi.

Kažu kako s punim pravom smatraju da je njihovo pravo i obveza kritizirati smjer SDP-a ako ga smatraju lošim i rad predsjednika SDP-a kada on svoj posao ne radi dobro.

"Smatramo da bi upravo suprotnim činjenjem nanosili tešku i trajnu političku štetu SDP-u, na što nismo spremni. Zbog toga pozivamo da se uzme ovu žalbu u razmatranje te da i iz sadržajnih razloga ovu Odluku poništi, jer ono na čemu ju je Glavni odbor SDP-a temeljio ne odgovara istini", apelirali su u žalbi Statutarnoj komisiji.

Suspendirani članovi, prema Statutu, imaju pravo na sjednicu na kojoj iznose svoju obranu i koja odlučuje o njima pozvati podupirućeg člana stranke. Tako će Grbin pred deveteročlanu Statutarnu komisiju kao potporu dovesti šefa šibenskog SDP-a Tončija Restovića, Hajdaš Dončić krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, Zmajlović čelnika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa, a Babić bivšeg glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana.

Predsjednik Stautarne komisije Zoran Bauer, pak, danas nije mogao razgovarati jer je, kako nam je kazao, "u gužvi, na sudu" te poručio da ga se kontaktira predvečer pa će "vidjeti hoće li moći razgovarati".

Statutarna komisija može odlučiti da je odluka Glavnog odbora o suspenziji četvorke u potpunosti u skladu sa Statutom i potvrditi je, može reći da je odluka GO nevaljana pa je ukinuti ili se negativno odrediti samo prema nekim dijelovima odluke GO-a.

Suspendirani SDP-ovci kažu da će i njihovi daljnji koraci ovisiti o odluci Statutarne komisije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SUKOBI, SADP