Hrvatska

Marin Barišić : Obitelj je terapija hrvatskog društva

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić u nedjelju je na misi pred 20 tisuća vjernika okupljenih na središnjem događaju Trećega nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji na Gospinoj livadi u prasvetištu Gospe od otok istaknuo kako je obitelj ugrožena raznim ideologijama te poručio da je obitelj terapija hrvatskog društva.

"Obitelj je i dijagnoza i terapija našega hrvatskog društva! Koja obitelj? Obitelj koja je otvorena životu i koja poštuje život! Ona nosi budućnost i radost", istaknuo je u propovijedi mons. Barišić, koji u suslavlju sa 21 biskupom i brojnim svećenicima predvodio misu na Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji se održava se pod geslom "Obitelj -izvor života i radosti,"

Istaknuo je kako je obitelj "svetinja, put života i budućnosti, put Crkve i društva" i da nam je u Lijepoj našoj potrebno "autentično zajedništvo".
"Samo zajedno, i svatko u svojoj službi, možemo pristupiti gorućim pitanjima poražavajuće demografije, malih plaća, nezaposlenosti, neradne nedjelje, pobačaja, škola bez prvašića, odlaska mladih… Obitelj je škola zajedništva u kojoj je Krist prisutan, mjesto je u kojem se od prvih životnih koraka uči pravednosti koja je prožeta milosrđem!", poručio je mons. Barišić
Podsjetio je kako je blaženi Alojzije Stepinac u svoje vrijeme govorio kako nema zdravog naroda bez zdravih, snažnih i sretnih obitelji.

"To itekako vrijedi i danas. Obitelj je naše finale, naš zajednički nazivnik. Obitelj ne smije imati oporbu", dodao je Barišić. U tom je kontekstu podsjetio i na nedavno stajalište pape Franje "S ovog mjesta ponavljam i riječi pape Franje koje je uputio pred nekoliko dana u Irskoj, a izmijenit ću samo ime države: 'Molim da Hrvatska dok sluša polifoniju suvremene političko-društvene rasprave, ne zaboravi titrajuće melodije kršćanske poruke, koje su je podupirale u prošlosti te je i dalje mogu podupirati u budućnosti'", rekao je Barišić. Pri tomu je pozvao obitelji da se "snažnije uključe u ovo naše društvo i za njegov humani rast i razvoj".

Borba za život i budućnost čovjeka je u borbi 'za' ili 'protiv' obitelji

Nadbiskup Barišić istaknuo je da je brak zajednica muškarca i žene, a obitelj zajedništvo roditelja i djece, i to se, kako je naglasio, "nikad ne smije i ne može promijeniti." "Život ima svoju logiku koliko god to netko nijekao. Čežnja za biti ljubljen i ljubiti kako bi se darovao život u obiteljskom zajedništvu, čežnja za pripadati svojoj obitelji i imati roditelje i rodoslovlje, ne može biti ugašena nikakvim konvencijama i uklanjanjima imena roditelja iz školskih svjedodžbi, ni uvođenjem brojeva umjesto imena djeteta već od vrtićke dobi", kazao je Barišić, što su vjernici popratili pljeskom.

Dodao je kako čovjek "nije bezličan broj", nego je svatko od nas jedinstven i neponovljiv u Božjem planu stvaranja. "Svjedoci smo da obitelj danas biva sve više ugrožena raznim ideologijama, razornim relativizmom, bešćutnim hedonizmom, opasnim individualizmom i posesivnim egoizmom", rekao je Barišić. Po njegovo tumačenju, kada se govori o obitelji, najčešće se govori o njezinoj krizi, o problemima, poteškoćama pa čak i o obitelji kao problemu i time se brak i obitelj predstavljaju kao nepogodno mjesto za život, koje oduzima sreću i slobodu, a donosi samo nepotrebna svakodnevna i zakonska opterećenja.

"Brak se vidi kao nešto usputno, privremeno i prolazno. Mogli bismo reći da se borba za život i budućnost čovjeka danas u najvećoj mjeri događa upravo u borbi 'za' ili 'protiv' obitelji", ocijenio je  Barišić. Upozorio je da danas živimo u dinamičnom vremenu tolikih izazova, brzih promjena, mnoštva informacija, raznolikog znanja, tehničkih mogućnosti, ali i mnogih nesigurnosti i nejasnoća koje nas zbunjuju i dovode u pitanje ono što je svima i odvijeka bilo jasno. "Znali smo što je muški i ženski rod. Znali smo što je to obitelj! A danas kao da više nismo u to sigurni," upozorio je Barišić.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskup zadarski Želimir Puljić u svojoj je riječi zahvale istaknuo je kako najveću zahvalu upućuje očevima, majkama, obiteljima koje su, kako je rekao, po koncilskoj definiciji, "prva škola društvenim vrlinama," i "Crkva u malom."
Naglasio je kako je ljudski život svet i nepovrediv "od začetka do naravnog svršetka." "I treba ga braniti na svim područjima: kako na vjerskom i duhovnom, tako i na društvenom i zakonodavnom. I to svim sredstvima što nam ih na raspolaganje stavlja zauzeta ljubav", poručio je Puljić.

Na današnjem je misnom slavlju pročitan i apostolski blagoslov pape Franje prigodom Trećeg nacionalnog susret hrvatskih katoličkih obitelji u kojem ohrabruje "kršćanske parove da učvrste vjernost vrijednosti kršćanske vjere i obitelji." "Njegova Svetost zaziva nad sve hrvatske obitelji obilje milosti, mira i blagostanja, te povjerenja zagovoru Svete nazaretske obitelji molitve i nade ovog dragog naroda dubokih kršćanskih korijena". navodi se u blagoslovu pape Franje. Također se napominje kako se Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održava u marijinskom svetištu gospe od Otoka u Solinu "znakovitom središtu kršćanske povijesti hrvatskog naroda".

Na misu su, među ostalima, bili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Sabora – splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednika Vlade – splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Mirko Šundov, te general Mladen Fuzul.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marin barišić, obitelj