Regija

LJUBLJANA: Slovenskom novinaru uz zatvorsku kaznu zbog pokušaja medijske iznude i zabrana rada u profesiji na dvije godine

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši novinar slovenske nacionalne televizije, a zatim osnivač više privatnih TV kanala i voditelj gledanih političkih emisija, Vladimir Vodušek osuđen je zbog pokušaja iznude na godinu i pol dana zatvora, ali i na zabranu rada u novinarstvu na dvije godine, što se u toj zemlji dogodilo prvi put, te izaziva polemike u novinarskim i pravnim krugovima.

Neki slovenski pravnici smatraju da je riječ o opasnom sudskom presedanu kojim se dovodi u pitanje ustavno zajamčeno pravo na rad, ali i na slobodu izražavanja, dok još uvijek nepravomoćnu presudu ne dovodi u pitanje predsjednica Slovenskog novinarskog društva (DNS) Petra Lesjak.
Ona je u četvrtak za Slovenski radio izjavila da je do sudske zabrane djelovanja u profesiji osuđenima za kriminalna djela već dolazilo, te da je Vodušekov slučaj presedan samo kad je riječ o novinarskom pozivu, no da je zabrana razumljiva s obzirom na težinu djela zbog kojega je Vodušek osuđen jer se radilo o medijskoj ucjeni, što šteti i novinarskoj profesiji.
Okružni sud u Slovenj Gradecu je Vodušeku izrekao kaznu od 18 mjeseci zatvora zbog pokušaja iznude nekadašnjeg direktora poduzeća Unior Gorazda Korošeca i dvogodišnju zabranu rada u novinarstvu, a pri odmjeravanju kazne mu je kao otegotnu okolnost uzeo to što je kazneno djelo počinio "zloporabom svog poziva".

Vodušek je bio uhićen u srpnju 2012. godine, nakon što mu je posrednik za kojega je kasnije tvrdio da je suradnik policije predao 50.000 eura, polovicu od navodne sume koju je  novinar zahtijevao od poduzetnika Korošeca kako ne bi u svojim medijima objavio kompromitantne podatke o njegovu poduzeću. Jedan mjesec je proveo u pritvoru, nakon čega se nastavio baviti medijskim poslovima u svojim tvrtkama. Tijekom procesa i na suđenju tvrdio je da nije kriv i da je slučajno vidio dokument na osnovi kojega je osumnjičen i osuđen, da se nije radilo o ucjeni nego novcima za oglašavanje tvrtke navodne žrtve pokušaja iznude i da spomenute dokumente osjetljive za Korošeca inače nikad ne bi objavio.

Vodušek je svojedobno radio na slovenskoj nacionalnoj televiziji, a nakon odlaska u privatno medijsko poduzetništvo osnovao je više televizijskih privatnih kanala na koje je prenio i emisiju "Vrući stolac" u kojoj je tijekom godina ugostio manje-više sve slovenske političare i druge javne osobe.
Vodušek je nakon osuđujuće presude kazao da je šokiran i određenom zatvorskom kaznom i zabranom novinarskog rada jer po njegovim riječima u svom poduzeću daje kruh osmorici zaposlenih.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novinar, slovenija