Zagreb

ZAGREB: Za Međunarodni dan zaštite životinja predstavljanje veganske hrane

FOTO: Ilustracija
Piše: PolitikaPlus/Hina

U povodu proslave Međunarodnog dana zaštite životinja, 4. listopada, ove subote će se na zagrebačkome Bundeku predstaviti zdrava veganska hrana, počevši od vege gulaša, soparnika i burgera do 3D printanih veganskih palačinki, najavila je udruga Prijatelji životinja.

Program u organizaciji Grada Zagreba traje od 10 do 18 sati, a u sklopu njega Prijatelji životinja pripremaju "Vege piknik", gdje će se moći kušati razne vege delicije, priopćila je udruga u srijedu.

Međunarodni dan zaštite životinja slavi se od 1925. godine svakog 4. listopada, kada se obilježava i blagdan svetog Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja koji je bio vegetarijanac. Obilježavanje toga dana prvi je potaknuo njemački pisac Heinrich Zimmermann, na čijem se događaju u čast prava životinja prije gotovo stotinu godina pojavilo više od 5000 ljudi, istaknuto je u priopćenju. 

Na Bundeku posjetiteljima će se predstaviti brojne udruge koje skrbe o životinjama, kao i restorani i štandovi s veganskom ponudom. Prijatelji životinja i aktivistica za prava životinja te ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj Anita Euschen pozivaju građane da obilježe taj dan i time doprinesu stvaranju svijeta s manje nasilja prema životinjama.

"Međunarodni dan zaštite životinja dan je i onih životinja koje žive u patnji dalekoj od očiju javnosti, čije krike čuju samo oni koji to žele čuti - na farmama i u klaonicama, u laboratorijima, cirkusima i kavezima. Svatko može pomoći tim nevidljivim životinjama veganstvom", poručila je Euschen.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PRIJATELJI ŽIVOTINJA, HRANA