Hrvatska

Povodom Dana neovisnosti: Na Memorijalnom groblju u Vukovaru položeni vijenci i upaljene svijeće

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uoči Dana neovisnosti izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara, predvođena županom Božom Galićem i zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom, u petak su kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru položili vijence i upalili svijeće u spomen na sve branitelje i civile poginule u agresiji na Vukovar.

Župan Galić istaknuo je da se ovih dana prisjećamo jednoglasne odluke Hrvatskog sabora o raskidu svih državno-pravnih sveza s nekadašnjom SFRJ, no da do hrvatske neovisnosti nije došlo mirnim putem nego je na nju izvršena agresija.

„Zato smo se došli pokloniti hrvatskim braniteljima, svima onima koji su ugradili svoje živote u temelje moderne Republike Hrvatske, a na nama je da na tim temeljima gradimo bolju Hrvatsku“, rekao je Galić.

I vukovarski dogradonačelnik Pavliček istaknuo je da je unatoč odluci Hrvatskog sabora od 8. listopada 1991. godine o raskidu veza s bivšom državom, neovisnost morala biti ostvarena u krvavom, nametnutom Domovinskom ratu.

„Upravo ovdje u Vukovaru udareni su temelji suvremene, moderne Hrvatske pa stoga i odajemo počast onima koji su poginuli u njezinu stvaranju“, rekao je Pavliček.

Kod spomen-obilježja na Memorijalom groblju žrtava iz Domovinskog rata danas su počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, povodom Dana neovisnosti, odala i izaslanstva Policijske uprave vukovarsko-srijemske., Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dan neovisnosti, branitelji