Hrvatska

Božo Petrov: Komšić ne smije biti primljen u Zagrebu kao predstavnik Hrvata!

Petrov je pozvao sve svoje kolegice i kolege da, bez obzira na političke preferencije, ideološka stajališta i različitosti, svi zajedno strateški i konkretno stanu u zaštitu Hrvata u BiH.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov u ponedjeljak se osvrnuo na facebooku na nedjeljne izbore u Bosni i Hercegovini, te naglasio da Željko Komšić, koji je u nedjelju pobijedio u utrci za hrvatskog člana predsjedništva BiH, ne smije biti primljen u Zagrebu kao predstavnik Hrvata, a Hrvatima u toj državi poručio je: "Niste sami!"

"Dragi Hrvati u BiH, niste sami! Nametanje Komšića voljom bošnjačkih birača već treći put pokazuje nam bolnu činjenicu kako se ovakav izborni zakon zloupotrebljava kako bi se dokidala prava hrvatskome narodu. Željko Komšić, za razliku od sramotne suradnje koju je u prošlosti imao s određenim hrvatskim političarima, ne smije biti primljen u Zagrebu kao predstavnik Hrvata jer on to nije!", ustvrdio je Petrov na facebooku. 

Naglasio je i kako je vrijeme da se Republika Hrvatska "krene ponašati suvereno i ispunjavati svoju ustavnu dužnost o zaštiti Hrvata u BiH".

"Hrvatska je članica EU više od 5, a NATO-a više od 9 godina. Takva vanjskopolitička pozicija mora biti iskorištena kako bi se ovoga puta svijetu pokazalo što Hrvati u BiH prolaze, s ciljem pronalaska rješenja i prestanka kolektivne i sustavne, višedesetljetne majorizacije Hrvata u BiH", poručio je Petrov. 

Petrov je pozvao sve svoje kolegice i kolege koji se bave politikom da, bez obzira na političke preferencije, ideološka stajališta i različitosti, svi zajedno strateški i konkretno stanu u zaštitu Hrvata u BiH.

"Očekujem i da hitno na tematskoj saborskoj sjednici usuglasimo početne korake međustranačkog djelovanja i komuniciranja ovog problema, jer tako se očito u Europi u 21. stoljeću treba štititi demokracija, pravo glasa i dostojanstvo jednog europskog naroda. #NisteSami", zaključio je Petrov.

Komplicirani ustroj BiH podrazumijeva koaliranje na državnoj razini u bilo kojem slučaju ishoda izbora, a u Federaciji BiH vlast je moguće uspostaviti isključivo temeljem proporcionalne zastupljenosti Bošnjaka i Hrvata u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvati bih, božo petrov, bih