Hrvatska

SANADER: Možda nisam najzaslužniji za samostalnost Hrvatske, ali bogami nisam ni ratni profiter

Piše: PolitikaPlus

Časni sude, ja tvrdim da nisam ratni profiter. Možda nisam najzaslužniji za samostalnost Hrvatske, ali bogami nisam ni ratni profiter i to s indignacijom odbijam - kazao je Ivo Sanader iznoseći svoju obranu na zagrebačkom Županijskom sudu u aferi Hypo.

Riječ je o ponovljenom suđenju jer je prvu osuđujuću presudu ukinuo Ustavni sud.

USKOK Sanadera tereti za zloporabu položaja i ratno profiterstvo, a u optužnici se navodi da je uzeo 3,6 milijuna kuna provizije u vrijeme kada je Hypo banka Hrvatskoj dala kredit za kupovinu zgrada veleposlanstava. Sanader je u obrani kazao i da nema nikakvih dokaza da je provizija isplaćena njemu. Kazao je da provizija je isplaćena ali ne njemu.

- Optužen sam za nešto za što nema nijednog dokaza. Svjedoci su iskazivali da je provizija isplaćena Eugenu Laxi ili nekome tko se tako predstavljao, a to nisam bio ja - kazao je bivši premijer.

Marija Vučko, zamjenica ravnateljice USKOK-a, u svom završnom govoru kazala je kako smatra da je tijekom postupka dokazano da je Sanader počinio to za što ga se tereti. Kazala je tako da su svjedoci iskazivali da je isplata provizije dogovorena za Sanadera, o čemu u spisima postoje bilješke.

Navela je i da bilo dogovoreno da kao primatelj provizije fungira Laxa. Navela je i da je proviziju dogovorio Wolfgang Kulterer i to sa Sanaderom u četiri oka. Tada je i dogovoreno da će kreditnom odboru banke predočiti da proviziju prima Laxa, piše Večernji list.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IVO SANADER, SUĐENJE