Zagreb

PROJEKTI: Zagrebački MUO najavio početak međunarodnog programa "MADE IN"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt (MUO) sudjeluje u provođenju međunarodnog programa "MADE IN: Crafts and Design Narratives", koji počinje 25. listopada u Beogradu međunarodnom konferencijom"Design & Crafts in Dialogue".

Cilj programa, koji MUO provodi zajedno s partnerskim institucijama iz Austrije, Slovenije i Srbije, sufinanciranog iz programa Europske unije Kreativna Europa 2014.- 2020., je poticanje suradnje i razmjena znanja između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera.

Na beogradskoj međunarodnoj konferenciji gostovat će istaknuti stručnjaci, teoretičari, dizajneri i umjetnici iz Velike Britanije, Švedske, Hrvatske i Srbije.

Projekt "MADE IN" ostvaren je s obzirom na nestajanje zanatskih radionica i obrtnika iz urbanih sredina, potjeranih 'Made in China' proizvodima, a nove generacije dizajnera nemaju niti priliku upoznati se s vrijednostima i posebnostima starih zanata koji su važan dio kulturne baštine svake zemlje.

"MADE IN" želi očuvati taj kulturni potencijal djelujući na različitim razinama, kreiranjem detaljne dokumentacije odabranog lokalnog obrtnika i proizvođača, uspostavom platformi za razmjenu znanja i razvoj projekata koji povezuju obrtnike i dizajnere te potičući njihovu interakciju sa širokim spektrom publike.

Ta će platforma u praksi uključivati razmjenu znanja i dijalog između obrtnika i dizajnera, osigurati razne alate i ponuditi brojne aktivnosti za jačanje suradnje između dizajnera i obrtnika kao što su putujuće izložbe, dizajnerske rezidencije i radionice, radionice za profesionalni razvoj obrtnika, kustosa i dizajnera, seminare, konferencije i inovativne aktivnosti za razvoj publike.

Projekt također predlaže kreiranje nove europske web platforme MADE IN koja bi poticala suradnju između obrtnika i dizajnera te inovativan pristup dizajnu usluga, scenarija i proizvoda koji se temelje na obrtničkoj tradiciji.

Svi programi biti će otvoreni za stručnjake u području dizajna i obrta te širu javnost, a čitav projekt biti će dokumentiran kroz zbornik radova i knjigu.

Organizatori i partneri u projektu uz Muzej za umjetnost i obrt su kreativna agencija Oaza, slovenski Muzej za arhitekturu i oblikovanje, kreativni centar Nova Iskra iz Srbije, Mikser nevladina i neprofitna organizacija iz Srbije, te Werkraum Bregenzerwald obrtnička i trgovačka udruga iz Austrije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DIZAJN, PROJEKTI, MSU