Hrvatska

Plenković: Tko god da mi radi o glavi, neće uspjeti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je rekao da neće uspjeti tko god mu "radi o glavi" te poručio kako svi koji istražuju tzv. 'sms aferu' trebaju je rasvijetliti do kraja.

"Tko god radi neće uspjeti", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice saborskog Kluba HDZ-a upitan tko mu "radi o glavi" ako je točna informacija tjednika Nacional da su kod bivšeg policijskog informatičara Franje Varge nađeni lažirani dokumenti po kojima ga je trebalo izravno optužiti za tešku korupciju kako bi ga se kompromitiralo i natjeralo na ostavku.

Plenković: Oni koji istražuju 'sms aferu', trebaju je rasvijetliti do kraja 

Plenković je rekao da ne sumnja ni u koga već traži od svih koji istražuju tzv. 'sms aferu' da to rasvjetle do kraja. Smatra kako se tu nalazi jako puno elemenata koji su se "fabriciranjem različitih kvazi dokumenata nastojali puštati u eter za destabilizaciju političke scene i pravljenje afera kojih nema".

Upitan o ulozi savjetnika Predsjednice RH za nacionalnu sigurnost Vlade Galića u 'aferi sms', Plenković je rekao kako ne zna kakva je njegova uloga u tome. Drži kako se Galić o tome može javno očitovati ili prema kome treba u tom slučaju. Dodao je i kako se s Galićem zna, ali da nisu najbolji prijatelji.

Plenković nije želio spekulirati ima li Galić vezu s nekim poluobavještajnim miljeom. Ponovio je kako u vezi te afere treba sve rasvijetliti jer ga zanima "do kuda te priče fabriciranja mogu ići, a očito su se dobro raširile". Naveo je i da se time bave sva tijela koja se time trebaju baviti: SOA, Ravnateljstvo policije, DORH.

Upitan je li o novim saznanjima u toj aferi razgovarao sa svojim zamjenikom u HDZ-u Milijanom Brkićem podsjetio je kako je s njim razgovarao prije, a da  je Brkić tada demantirao bilo kakvu vezu s bilo kakvom aferom.

Premijer nije želio konkretno odgovoriti na upit kako komentira izjavu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović da će se nakon izbora za Europski parlament odlučiti hoće li ići u natjecanje za drugi mandat i hoće li je do tada čekati da se odluči poručivši: Mislim da smo se ona i ja dobro razumjeli. Nemam nikakvih dilema. Mislim da znam što će se odlučiti, kazao je.

Plenković: Ako uhvatim vremena, ići ću na predstavljanje knjige Martine Dalić

Na pitanje kako komentira e-mailove koje je u aferi Hotmail objavio N1 da su razmijenili Martina Dalić i Branimir Bricelj, a koji pokazuju da se 'lex Agrokor' u posljednji tren mijenjao kako bi se tekstom zakona pogodovalo američkom fondu Knighthead, Plenković je odgovorio da će u srijedu ministar gospodarstva Darko Horvat podnijeti izvješće o poslovanju Agrokora posljednjih mjeseci ponovivši da su u kratkom roku donijeli vrlo kvalitetan zakonski okvir vezan uz tu tvrtku.

Istaknuo je kako je sada važno da su OPG-ovi isplaćeni, radna mjesta sačuvana, velika i srednje velika hrvatska poduzeća imala su vremena stati na noge i opstati te je sada poslovanje Agrokora dobro i nagodba je postignuta. Plenković smatra kako je bitno da su se o toj aferi očitovala ona tijela koja su se o tome trebala očitovati.

Upitan je li dobro da guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić ide na predstavljanje knjige Martine Dalić, odgovorio je kako ne vidi problem da Vujčić govori o temi koja se ticala i nadležnosti HNB-a . "Za mene to nije neki problem. Ovo je slobodna zemlja, može ići tko god želi", rekao je Plenković. Dodao je i da će ići na predstavljanje knjige ukoliko uhvati vremena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milijan brkić, borg, andrej plenković, afera sms