Zagreb

ZAGREB: Marinkovićev "Kiklop" u veljači na pozornici Gavelle

Piše: PolitikaPlus

Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella u novoj sezoni priprema premijeru "Kiklopa" Ranka Marinkovića u režiji Zlatka Svibena, najavio je u četvrtak novi ravnatelj toga kazališta Dražen Ferenčina.

Marinkovićev "Kiklop" zadnji je put izveden 1976. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u režiji Koste Spaića, podsjetio je Ferenčina na susretu s novinarima održanom na gradilištu nove scene teatra u Frankopanskoj. 

Premijera nove izvedbe "Kiklopa", u kojoj će nastupiti tridesetak glumaca, bit će 8. veljače, a pripreme za probe počele su u srijedu, napomenuo je Ferenčina.

Najavio je i održavanje 33. Gavellinih večeri tijekom kojih će od 1. do 14. prosinca biti izvedeno dvanaest predstava, a za novu sezonu u Gavelli pripremaju i premijere predstava Dine Pešuta "Stela, poplava" u režiji Selme Spahić te Borivoja Radakovića "Borba i dosada: Kratka povijest rock & rolla" u režiji Krešimira Dolenčića.

Novinari su na susretu nazvanom "gablec na gradilištu Gavelle" mogli razgledati gradilište Scene 121, nove pozornice na kojoj će se od početka iduće sezone igrati manje produkcije te održavati drugi programi.

Dražen Ferenčina (1967.) imenovan je za ravnatelja Gavelle na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u svibnju ove godine. 

Ferenčina je studirao komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu, a kazališnu režiju diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je stotinjak predstava. Za predstave je dobio niz nagrada, među kojima Rektorovu nagradu za režiju predstave "Romanca o tri ljubavi" Antuna Šoljana, "Lapsus teatra" i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju režiju i najbolju predstavu "Brak iz računa" Anton Čehova te Kazališta Kerempuh. Bio je umjetnički ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu, te umjetnički savjetnik i redatelj Kazališta Virovitica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MARINKOVIĆEV KIKLOP, KAZALIŠTE GAVELA