Svijet

UN: Najmanje 2,3 milijuna Venezuelaca napustilo zemlju od 2015.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Najmanje je 2,3 milijuna ljudi napustilo Venezuelu od 2015. bježeći od teške gospodarske i političke krize koja je zahvatila tu zemlju, priopćili su u četvrtak Ujedinjeni narodi.

Oko 3 milijuna građana Venezuele živi sada izvan zemlje, među kojima 2,4 milijuna u Latinskoj Americi i na Karibima, priopćili su UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

"Najmanje je 2,3 milijuna venezuelskih izbjeglica i migranata napustilo zemlju od 2015.", dodao je za AFP glasnogovornik UNHCR-a William Spindler.

Većina njih odlazi u Kolumbiju i u Peru.

"Zemlje Latinske Amerike i Kariba u velikoj mjeri nastavljaju provoditi politiku otvaranja prema izbjeglicama i migrantima iz Venezuele koju treba pohvaliti", rekao je u priopćenju posebni predstavnik UNHCR-a i IOM-a za venezuelske izbjeglice i migrante Eduardo Stein.

"No njihovi prihvatni kapaciteti su stavljeni na tešku kušnju, što traži brži i odlučniji odgovor međunarodne zajednice kako bi se takva velikodušnost i solidarnost nastavili", dodao je.

Venezuela je u velikoj gospodarskoj i političkoj krizi, s hiperinflacijom koja će po procjeni MMF-a ove godine dosegnuti 1.350.000 posto.

UN smatra ovo masovno iseljavanje Venezuelaca najvećom seobom u novijoj latinskoameričkoj povijesti.

Venezuela je po službenoj statistici 2015. imala nešto više od 30 milijuna stanovnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZBJEGLICE, UN, ŠVICARSKA