Svijet

'Moramo očistiti zemlju': Trebat će još sto godina da se očisti zaostalo streljivo iz Prvog svjetskog rata

Piše: PolitikaPlus/Hina

Približava se stota godišnjica završetka Prvog svjetskog rata, a pirotehničari još uvijek iskopavaju streljivo utonulo u poljima smrti istočne Francuske. Moglo bi proći još 100 godina prije nego s time završe.

U Vilosnes-Haraumontu, gdje rijeka Meuse vijuga sjeverno i zapadno od Verduna, njemačka vojska je odbacila tisuće granata u rijeku nakon bitke za Mort Homme 1916.

Prošli tjedan su ronioci ondje ušli u hladnu vodu kako bi povezali užad oko desetaka granata zakopanih u riječnom koritu prije nego što je dizalica izvukla zahrđalo oružje na travnatu obalu.

U samo jednom danu iz rijeke izvađeno više od pet tona neeksplodiranih granata.

Centar za razminiranje u Metzu u godini prikupi između 45 i 50 tona oružja iz Prvog svjetskog rata, dok se još najmanje 250 do 300 tona nalazi u obližnjim rijekama i u valovitim brdima istočne Francuske.

Za šefa pirotehničara Guyja Mompera to je mukotrpan, ali važan zadatak kojim se nastoji zaštititi ljude od granata koje  i danas mogu eksplodirati, ali i francuskom krajoliku vratiti izgled kakav je bio prije rata.

"Moramo očistiti zemlju", rekao je Momper, procijenivši da će trebati više od jednog stoljeća da se to obavi do kraja. "Kada nas izvijeste da je negdje granata, odmah izlazimo na teren", dodaje.

Prvi svjetski rat u najvećoj se mjeri vodio na francuskom i belgijskom tlu.

Najveći dio sukoba odvijao se u rovovima, ponekad udaljenih tek koji metar, prokopanih uzduž granica Francuske, Njemačke i Belgije.

Više od 10 milijuna vojnika, uključujući 1.4 milijuna Francuza poginulo je u ratu, koji je priveden kraju 11. studenoga 1918., dramatično izmijenivši demografiju i krajolik Francuske.

Još su vidljivi tragovi starih rovova koji su unakazili polja i rupe u zemlji od granata.

Iako je rizik da će streljivo iz rijeke Meuse eksplodirati prilično malen, Momper i njegov tim žele osigurati da se incidenti ne događaju.

"Redovito se događaju nesreće ljudima koji se ponašaju kao da su pirotehničari”, rekao je Benoit, pirotehničar iz Metza.

"U najgorim slučajevima to vodi do gubitka života".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bombe, prvi svjetski rat