Hrvatska

ZAKONI: Hrvatski sabor donio paket poreznih zakona

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova donio paket od devet poreznih zakona, koje u Vladi najavljuju kao "treći krug poreznog rasterećenja” koji bi građane trebao rasteretiti za 2,8 milijardi kuna.

"To je porezno rasterećenje do sada iznosilo 3,8 milijardi kuna, a u trećem je krugu riječ o 2,8 milijardi kuna, što je ukupno rasterećenje od 6,4 milijarde kuna", poručio je ministar financija Zdravko Marić.

 Riječ je o izmjenama zakona o porezu na dodanu vrijednost, porezu na promet nekretnina, porezu na dobit, porezu na dohodak, doprinosima, fiskalizaciji u prometu gotovinom, općem poreznom zakonu, administrativnoj suradnji u području poreza te o zakonu o trošarinama.

 Najviše amandmana, njih 22, upućeno je na Zakon o porez na dodanu vrijednost (PDV), kojim se od početka iduće godine planira sniženom stopom od 13 posto oporezivati svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće, povrće i jaja te povezane usluge isporuke živih životinja, kao i dječje pelene.

 U konačni zakonski prijedlog ušla je i stopa od 5 posto na sve lijekove, one koji se izdaju na recept i bez njega, te smanjenje stope PDV-a na usluge i povezana autorska prava pisaca, skladatelja i umjetnika s 25 na 13 posto.

Izjednačena stopa PDV-a na knjige, novine i časopise neovisno u kojem su obliku 

 Vlada je prihvatila dva HDZ-ova amandmana kojima se implementira EU-ova smjernica kako bi se izjednačila stopa PDV-a na knjige, novine i časopise, neovisno o tome u kojem su obliku. Tako bi se stopa od 5 posto, koja se sada primjenjuje na tiskana izdanja, primijenila i na elektronička izdanja knjiga, udžbenika i drugih publikacija.

 'Zeleno svjetlo' dobilo je i uvrštenje mahunastoga suhog povrća na listu primjene snižene stopa PDV-a od 13 posto.

 Osnovni cilj izmjena Zakona o porezu na dohodak je dodatno smanjenje poreznog opterećenja rada i poduzetništva te daljnje pojednostavljenje poreznog sustava, izmjenama Zakona o doprinosima ukidaju se dva doprinosa - za zapošljavanje od 1,7 posto i za zaštitu zdravlja na radu od 0,5 posto, ali se istodobno povećava doprinosa za zdravstveno osiguranje s 15 na 16,5 posto.

 Porezna bi reforma trebala stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine.

Petrov: Zar ni jedan oporbeni amandman nije dovoljno dobar?

 "Zar nijedan amandman koji je došao iz oporbe nije dovoljno dobar za vladajuće. Pozorno sam pratio ministra financija i moglo se vidjeti da mu je neugodno, određene amandmane je trebalo odbiti jer je to pravilo ove Vlade”, zamjerio je vladajućima čelnik Mosta Božo Petrov, koji je uoči glasovanja o poreznim zakonima zatražio stanku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GLASOVANJE, POREZ, SABOR, ZAKON