Mojbiz

Pavić: Nastavljamo mirenje: Mihalinec: Pripremamo štrajk

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon što je u ponedjeljak održan jednoipolsatni nastavak postupka mirenja u sporu oko povećanja osnovice plaća u javnim službama u 2019., ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić najavio je završno mirenje u utorak u 7,30 sati, a predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec najavio je da će sindikati obavijestiti poslodavca o štrajku koji će se održati u srijedu, 28. studenoga.

Mirenje prolazi u dobroj vjeri, ali sukladno Zakonu o mirenju i našem dogovoru ne možemo izlaziti s detaljnijim informacijama u javnost, tako da će se sutra znati više, izjavio je Pavić novinarima nakon sastanka.

Upitan znači li to da nije postignut dogovor, Pavić je rekao kako je dogovoreno da sutra rano ujutro nastavljaju mirenje.

Na upit što će biti sa štrajkom najavljenim za srijedu, s obzirom da treba biti najavljen 48 sati ranije, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec odgovorio je kako nakon današnjeg sastanka ide obavijest poslodavcima o štrajku koji će se održati u srijedu, 28. studenoga.

Taj štrajk se može zaustaviti i obustaviti jedino ako sutra postignemo zadovoljavajući sporazum, istaknuo je Mihalinec. Na pitanje znači li to da ne vjeruju u mogućnost dogovora Mihalinec je odgovorio da moraju izvršiti sve obaveze kako bi štrajk bio zakonit, a upravo to i rade.

Prihvatili smo prijedlog Vlade da konflikt pokušamo riješiti još sutra, imamo vrijeme za konzultacije i vjerujem da ćemo sutra imati konačan odgovor, rekao je Mihalinec dodavši kako razumije zanimanje medija, ali ne može govoriti o pojedinostima.

Mogući štrajkovi svakih tjedan dana

"Štrajk je predviđen za srijedu, 28. studenoga. Slijedeći je, ne postignemo li u međuvremenu dogovor, 4. prosinca, nakon toga 13. prosinca i sve tako dok ne postignemo zadovoljavajući sporazum ili sporazum o politici plaća u javnim službama", najavio je Mihalinec.

Upitan ima li pozitivniji dojam nakon današnjeg sastanka u odnosu na prošli tjedan, Mihalinec je odgovorio kako uvijek treba misliti pozitivno i raditi na postizanju kompromisa i rješenja kojim bi bar privremeno svi bili zadovoljni.

Na upit je li dolazak ministra financija Zdravka Marića na mirenje korak u tom smjeru, Mihalinec je rekao kako ministar financija sudjeluje u procesu mirenja cijelo vrijeme a, s obzirom na predstojeće konzultacije, vjeruje da je Vlada ozbiljno shvatila sadašnju situaciju.

Sindikati javnih službi traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, no Vlada im je dosad nudila samo povećanje od tri posto, tvrdeći da je to maksimalan iznos unutar proračunskih mogućnosti.

Tijekom postupka mirenja neslužbeno su se pronijele špekulacije da bi osnovica mogla ipak porasti više, ali u dvije etape. Sindikati su potvrdili da bi pristali na povećanje osnovice za tri posto od 1. siječnja i još tri posto od 1. srpnja

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Branimir Mihalinec, marko pavić