Kultura

Naglasak na književnosti za djecu: Bogata jesenska ponuda iz Profilove nakladničke tvornice

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatsku kulturnu književnu jesen nakladnik Profil obogatio je nizom intrigantnih novih proznih i publicističkih naslova prijevodne i domaće literature, među kojima se, uz s velikim nestrpljenjem očekivan završni dio tetralogije "Genijalna prijateljica" Elene Ferrante, izdvajaju noviteti hrvatskih književnika kao što su Jurica Pavičić, Veljko Barbieri i Frane Herenda, ali i istaknutih stranih stručnjaka Fawasa A. Gergesa, Dannyja Orbacha i Amy Knight.

Iz Profilove je nakladničke tvornice uoči književnog sajma Interliber izašla knjiga "Priča o izgubljenoj djevojčici" (prijevod Ana Badurina), najavljena kao maestralno finale tetralogije "Genijalna prijateljica" Elene Ferrante, serijala koji je dosad prodan u 18 tisuća primjeraka te je postao jedan od najvećih književnih hitova desetljeća. Sagu koja je proslavila talijansku spisateljicu uskoro ćemo gledati i na malim ekranima kao novu HBO-ovu seriju.

Iz Profila izdvajaju i bestseler "Besmrtnici" (prevela Patricia Horvat), remek-djelo američke spisateljice Chloe Benjamin, "roman koji se bavi granicama sudbine i izbora, stvarnosti i iluzije postajući potresan testament o snazi priče, moći uvjerenja i nemilosrdnim sponama obitelji".

Na hrvatskome je objavljen i roman "Sila prirode" (prijevod Dražen Čulić) australske kraljice krimića Jane Harper. U prijevodu Juraja Gracina objavljen je i roman "Zaštitna mreža" istaknutog talijanskog pisca Andree Camillerija, deveti roman u hrvatskom prijevodu u serijalu s omiljenim inspektorom Montalbanom u glavnoj ulozi.

Knjiga "Suviše vremena za nevažne stvari" srpskog književnika i kritičara Mihajla Pantića najavljena je kao "virtuozna zbirka priča krcatih literarnim aluzijama, koje svjedoče o neposrednom, gradskom iskustvu a objedinjuje ih pokušaj da se u malim ritualima obezličene svakodnevice, među anonimnim ljudima opsjednutim vječnim pitanjima sudbine, nesnađenosti, ljubavi i smrti, otkrije neki viši smisao koji će iskupiti njihove neobećavajuće živote". 

Intrigantna domaća prozna i publicistička produkcija

Od novih naslova domaćih književnika, izdvajaju se, u prozi, "Soba 909", novi roman zadarskog pisca Frane Herende, u kojemu opisuje surovi kapitalizam razotkrivajući način funkcioniranja velikih korporacija i marketinških strategija.

Od novih publicističkih naslova iz Profila posebno ističu zbirku eseja Jurice Pavičića "Knjiga o jugu" o hrvatskom Jugu (Dalmaciji), srednjoeuropskom Jugu (Jadranu) te sveeuropskom Jugu (Mediteranu), u kojoj se autor, "nastojeći izbjeći stereotipne turističke slike, bavi jadranskim i mediteranskim prostorom kao prostorom nedovršene modernizacije, osuđenim na stalne nove početke".

Tema knjige je i jadranska antropologija; od kulturne povijesti bure, preko trajekata do vikendica. Autor se u  esejima bavi i zajedničkom industrijskom poviješću, od Jugoplastike do Dalmatinke, kao i nekim prosvjetiteljskim figurama dalmatinskog 20. stoljeća, od Dike Marjanović Radice do Tomislava Ivića. U "Knjigu o jugu" uključeno je i nekoliko autobiografskih eseja, u kojima autor propituje kako su ideologije i kolektivna povijest 20. stoljeća oblikovale sudbinu njegove obitelji.

Profil je objavio i novu knjigu Veljka Barbierija "Mediteranska kuhinja", posljednji nastavak u seriji koja uključuje "Dalmatinsku" i "Hrvatsku kuhinju", a kojom je taj slavni kuhar i povjesničar gastronomije zaokružio priču o najboljim receptima čitava Mediterana. 

Knjiga "Kolači moje omame Vilme" Maroja Mihovilovića sadrži recepte koje je autor pronašao u bilježnici recepata iz ostavštine svoje bake, književnice Vilme Vukelić, a obogaćena je fotografijama kolača koji su po tim receptima ispečeni u kuhinji zagrebačkog hotela Esplanade. "Tako nastaje jedinstvena knjiga kojom se oživljava slatko kulinarstvo jednog davnog vremena, ali i opisuje građanski život Hrvatske u doba Austro-Ugarske", poručuju iz Profila. 

Ponajbolje od strane publicistike

Knjiga "ISIS" (prijevod Dražen Korda) jednoga od najvećih svjetskih stručnjaka za radikalni islamizam Fawasa A. Gergesa detaljno opisuje povijest ISIS-a, odnos između ISIS-a i Al Qaide, razloge zašto je ISIS imao više uspjeha od Al Qaide, te govori o metodama kojima se ISIS služio prilikom izgradnje svoje organizacije i osvajanja vlasti, kao i o budućnosti te organizacije koja je doživjela teške udarce u Siriji. 

"Urote protiv Hitlera" (prevela Branka Maričić) bivšeg izraelskog obavještajnog časnika, sada profesora povijesti na Sveučilištu u Tel Avivu Dannyja Orbacha, detaljan je prikaz najveće zavjere protiv Hitlera, generalskog pokušaja puča u lipnju 1944. godine, uključujući povijest svih zavjera, urota i atentata na Hitlera te biografije glavnih urotnika.

U knjizi "Naredbe za ubojstva – likvidacije u Putinovo doba" (prevela Iva Karabaić), stručnjakinja za rusku povijest Amy Knight detaljno opisuje razne slučajeve likvidacija protivnika režima u bivšem Sovjetskom Savezu ali i suvremenoj Rusiji, uključujući one najpoznatije novinarke Ane Politkovskaje, špijunskog prebjega Aleksandra Litvinjenka te vođe opozicije Borisa Njemcova, ali i drugih protivnika režima.

Na hrvatskome je u prijevodu Tihomira Tonkovića objavljena i knjiga "Marko Polo ili Putovanje koje je promijenilo svijet" britanskog autora Johna Mana, u kojoj, zahvaljujući najnovijim arheološkim otkrićima i mnoštvu dokumentarne građe, daje živopisnu sliku puta Marka Pola i dvora Kublaj-kana, uz osvrt na tvrdnje poput onih da Marko Polo nikada i nije putovao u Kinu ili da se rodio na Korčuli.

Naglasak na književnosti za djecu

Poseban naglasak unutar svoje naklade Profil tradicionalno stavlja na književnost za djecu i mlade, a u nizu novih naslova ističu se nova slikovnica Maje Šimleše i Svena Nemeta "Suli u avanturi, Putovanje", novi naslov Olivera Jeffersa "Evo nas, tu smo – bilješke za život na planetu Zemlji" te "Atlas izuzetnih ljudi" Miralde Colombo i Illarije Faccioli, "nadahnjujuća je knjiga o 101 osobi koja je svojom hrabrošću, talentom, upornošću, smjelim idejama, slobodnim duhom i neumornim radom ostavila neizbrisiv trag u povijesti čovječanstva". 

Iz tiska je izašao i prijevod novog nastavka hit-serijala "Timi Promašaj" Stephana Pastisa "Knjiga koju ne biste trebali imati", zatim "To ne može biti istina 2", koji sadrži fascinantne podatke i usporedbe čuda koje skriva naš prekrasni planet, te "Miš lavljeg srca" autora Rachel Bright i Jima Fielda

Profil je objavio i knjigu Gilberta Delahayeja i Marcela Marliera "Maja i božićna želja" iz omiljenog serijala od 60 naslova o simpatičnoj djevojčici koja je osvojila srca i malih i velikih čitatelja diljem svijeta, prodanih u više od 105 milijuna primjeraka diljem svijeta.

"Vjerujemo da će tinejdžere obradovati i prijevod hit-romana za mlade 'Duh' nagrađivanog američkog autora Jasona Reynoldsa", poručuju iz Profila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

naklada, profil