Hrvatska

RIJEKA: Na izborima za riječka vijeća mjesnih odbora HDZ-u 53 mjesta, a SDP-ovim koalicijama 59

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na izborima za vijeća mjesnih odbora u Rijeci u nedjelju najviše mjesta među političkim strankama koje su samostalno izašle na izbore osvojio je HDZ, njih 53, a koalicije u različitim sastavima u kojima je bio SDP osvojile su 59 mandata, privremeni su i neslužbeni rezultati gradskog izbornog povjerenstva.

Biralo se 176 vijećnika u 34 mjesna odbora, po pet ili sedam po odboru, ovisno o broju stanovnika. Na izbore je izašlo 9,22 posto Riječana s biračkog popisa.

SDP je sudjelovao na izborima u svim mjesnim odborima, najčešće u koalicijama s HNS-om, PGS-om, HSU-om, Laburistima, SDSS-om i IDS-om, političkim partnerima u sadašnjemu mandatu riječkoga Gradskog vijeća, s tim da se ponegdje ta grupacija stranaka dijelila na dvije liste, u različitim kombinacijama, pa su tako u vijeća ušli i kandidati s koalicijskih lista SDP-ovih partnera na kojima nije bio SDP.  

Od ostalih političkih stranaka koje su samostalno izašle na izbore najviše - po devet vijećničkih mjesta osvojile su Nezavisna lista Bura i Most nezavisnih lista, Lista za Rijeku je samostalno ili u koaliciji s Unijom Kvarnera dobila 10 mjesta, Akcija mladih pet, a Živi zid dva. Još je 11 vijećnika ušlo u vijeća mjesnih odbora s kandidacijskih lista grupa birača.  

Mjesni odbor je oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o pitanjima važnim za njihov svakidašnji život i rad, a čine ga svi građani koji imaju prebivalište na tom području. Punoljetni građani biraju svoje predstavnike u vijeća mjesnih odbora na mandat od četiri godine.

Vijeće mjesnog odbora utvrđuje probleme i potrebe građana na svojem području i prioritete za njihovo rješavanje. Rješava ih uz pomoć radnih tijela odbora, uz pomoć udruga, komunalnih društava, mjerodavnih odjela gradske uprave, drugih pravnih subjekata i građana. Vijeće donosi godišnji program, plan aktivnosti i financijski plan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rijeka, IZBORI, MJESNI ODBORI