Zagreb

PREMIJERA: "Elling" Simona Benta 16. prosinca premijerno u Kerempuhu

Piše: PolitikaPlus

Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh kao svoju novu premijeru najavljuje predstavu "Elling" britanskog dramskog pisca Simona Benta u režiji Hrvoja Korbara, najavljenu kao duhovita, pomaknuta i topla priča o tandemu društvenih autsajdera.

"Elling" Simona Benta dramska je adaptacija istoimenih poznatih romana, tetralogije norveškoga pisca Ingvara Ambjørnsena, prema čijim je djelima snimljen film 2001. godine, nominiran za Oscara za najbolji strani film.

"Promatrajući vanjski svijet iz začudne perspektive hipersenzibilnog, anksioznog i pronicljivog Ellinga, koji se uz podršku svog dobroćudnog i seksom opterećenog prijatelja Kjella nakon izlaska iz mentalne institucije pokušava suočiti s izazovima svakodnevice, gledatelje se podsjeća na sve marginalce, neprilagođene i drugačije – ne samo u naizgled idiličnoj skandinavskoj zemlji, nego i ovdje, sada, u nama samima", stoji u najavi.

U novoj scenskoj prilagodbi poznatoga komada za Kerempuh, uz glumačke improvizacije, crnohumornu notu, diskretne elemente komedije zablude i gotovo apsurdnu pogubljenost dvojca na potezu od mentalne institucije do, uvjetno rečeno, "normalnoga života", u režiji "mladog i perspektivnog" Hrvoja Korbara, nastaje predstava o (ne)snalaženju pojedinca zasutog tragikom svakodnevice, ali i humana priča o prijateljstvu i nadilaženju barijera.

U predstavi igraju Marko Makovičić (Elling), Filip Detelić (Kjell), Csilla Barath Bastaić (sestra Gunn, Johanne, Reidun), Luka Petrušić (Frank) i Velimir Čokljat (Alfons).

Adaptaciju potpisu Hrvoje Korbar i Dina Vukelić, glazbu Stanislav Kovačić, kostimografiju Barbara Bourek, scenografiju Liberta Mišan, oblikovanje svjetla Ivan Lušičić Liik, a asistentica redatelja je Nikolina Medak.

Hrvoje Korbar (1995.) student je druge godine diplomskog studija Kazališne i radijske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Na Dubrovačkim ljetnim igrama 2018. debitirao je režijom u triptihu "Odbrojavanje - na piru s Držićem i Nalješkovićem", s kolegicama Leom Anastazijom Fleger i Marinom Pejnović.

"Elling" je njegova prva samostalna režija, što iz Kerempuha najavljuju kao dio nastojanja toga kazališta usmjerenih na otvaranje prijeko potrebnog stvaralačkog prostora mladim, nadolazećim generacijama hrvatskih umjetnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KAZALIŠTE, PREDSTAVA