Mojbiz

PREMIJER PLENKOVIĆ: Modernizacija u Karlovačkoj bolnici financirana 85 posto sredstvima EU

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijer Andrej Plenković posjetio je prije sjednice Vlade u Karlovcu jednu od novih dnevnih bolnica u Općoj bolnici i istaknuo kako je uređenje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, u koje je uloženo više od 35,7 milijuna kuna od čega 85 posto iz EU proračuna, tek jedan od projekata modernizacija 27 bolnica u Hrvatskoj za koje je iz programa “Konkurentnost I kohezija” povučeno milijardu I tristo pedeset milijuna kuna.

Karlovačku Opću bolnicu premijer je posjetio u pratnji ministra zdravstva Milana Kujundžića, ministrica Gabrijele Žalac i Nade Murganić, te ministara Tomislava Ćorića i Tome Medveda. Obišli su ginekološki odjel kao jednu od deset dnevnih bolnica i četiriju operacijskih dvorana jednodnevne kirurgije.

U taj projekt započet u veljači 2017. godine uloženo je 35.755.341,66 kuna, od čega je udio bespovratnih sredstava iz europskog programa Konkurentnost i kohezija i Ministarstva zdravstva 35.731.867,90 kuna.

Cilj tog projekta, završenog krajem lipnja 2018. godine, kazao je ravnatelj bolnice Ervin Jančić, je povećanje isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava, poboljšanje učinkovitosti, te pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama, kao i smanjenje prijema i opterećenja akutnih bolničkih odjela za 10 posto.

Premijer Plenković kazao je kako je ovo sjajan primjer kako europski fondovi predstavljaju stvarnu vrijednost. "No ova sredstva, od kojih je 85 posto iz EU proračuna, a 15 posto od Ministarstva zdravstva nisu jedina. Na današnjoj sjednici Vlade bit će još jedan projekt kao primjer suradnje Karlovačke županije i Vlade, a riječ je o novim ulaganjima u modernizaciju odjela hemodijalize u Općoj bolnici Karlovac, a uz to ministar Kujundžić priprema dodatnih pet milijuna za pokriće troškova specijalizacije," kazao je Plenković.

Mi smo predani nastojanjima da ovakvim projektima racionalizacije poslovanja bolnica smanjujemo generiranje dugova u zdravstvu, što je jedan o najvećih problema koji opterećuje imidž cijelog zdravstvenog sustava, istaknuo je.
 
Na ukupno 2166 četvornih metara uređene su dnevne bolnice za alkohologiju, psihoterapiju, infektologiju, internu medicinu, dijabetes, hematologiju, onkologiju, neurologiju, ginekologiju, pedijatriju, otorinolaringologiju i operacijske dvorane za djelatnost kirurgije, oftalmologije, urologije i otorinolaringologije. 

Za te je potrebe, objasnio je Jančić, temeljito uređen prostor s visokokvalitetnim medicinskim uređajima najnovije tehnologije renomiranih proizvođača koji će omogućiti bržu i kvalitetniju dijagnostiku za pacijente, te operativno liječenje uz brži oporavak i mogućnost odlaska kući nekoliko sati nakon postupka.

Dodao je da je projekt modernizacije odjela hemodijalize gotov i da je po predračunskoj vrijednosti riječ o višemilijunskom projektu za koji se treba potvrdi i financijska konstrukcija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bolnica, eu fondovi