Hrvatska

Pejčinović Burić : Deklaracijom potvrđujemo privrženost ispunjavanju obveza RH prema hrvatskom narodu u BiH

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je  u srijedu u Hrvatskom saboru kako je Deklaracija o položaju Hrvata u Bisni i Hercegovini važan dokument, kojim se potvrđuje privrženost ispunjavanja ustavnih i međunarodnih obveza Republike Hrvatske prema hrvatskom narodu u BiH i prema BiH te je najavila daljnju potporu Hrvatske toj državi na njezinom europskom putu.

„Obveza posebne skrbi Republike Hrvatske za hrvatski narod u BiH proizlazi iz niza nacionalnih akata i međunarodnih ugovora i rezolucija”, naglasila je ministrica Pejčinović Burić u saborskoj raspravi o tom dokumentu, kojeg predlaže saborski Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Nakon ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije i NATO, ta briga dobila je i dodatnu dimenziju, dodala je.

Izdvojila je nekoliko ključnih aspekata značajnih za položaj Hrvata u BiH, među kojima su na prvom mjestu bilateralni odnosi.

„Puna podrška suverenitetu, integritetu ii teritorijalnoj cjelovitosti BiH, kao države sastavljene od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ostalih građana”, rekla je ministrica Pejčinović Burić.

Europski put Bosne i Hercegovine, kazala je, strateški je važan za budućnost hrvatskog naroda u BiH, ali i za sveukupne odnose dviju država.

Republika Hrvatska je podržavala i podržavat će taj europski put BiH, istaknula je ministrica Pejčinović Burić, procijenivši da je iduća godina važna jer bi tijekom nje mogao započeti brži put Bosne i Hercegovine u EU.

„U okviru NATO-a završena je 8-godišnja rasprava te je BiH ponuđeno aktiviranje akcijskog plana reformi i tu je hrvatski doprinos bio među najsnažnijima”, podsjetila je.

Vlada RH u dvije godine učinila značajan pomak u potpori Hrvatima i strateškim institucijama u BiH

Podsjetila je da Republike Hrvatska posvećuje veliku pozornost pitanju jednakopravnosti i zaštiti interesa hrvatskog naroda u BiH pri raspravama i u drugim međunarodnim forumima.

„Ova je Vlada više nego bilo koja prethodna, usredotočena na poboljšanje položaja i unaprjeđenje života hrvatskog naroda u BiH. U posljednje dvije godine učinjen je značajan pomak u obliku konkretnije i kontinuirane potpore, kako strateškim institucijama tako i ostalim značajnim programima i projektima pomoći Hrvatima u BiH”, istaknula je ministrica Pejčinović Burić.

Dodala je u tom kontekstu kako je od 2016. do danas ukupno osigurano 320 milijuna kuna u novcu.

„Republika Hrvatska zagovara i nastavit će zagovarati punu primjenu Daytonskog mirovnog sporazuma, pridržavajući se njegova teksta, ali i duha koji ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH kao i svih građana u BiH stavlja na prvo mjesto”, poručila je Pejčinović Burić.

 Dodala je i kako će Hrvatska nastaviti jačati bilateralne odnose u svim područjima od zajedničkih interesa.

Naglasila je i snažni nastavak potpore Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini na europskom putu, uvažavajući njezine specifičnosti, zalažući se za jednakopravnost Hrvata  u BiH.

Vlada RH će nastaviti pružati pomoć hrvatskom narodu u BiH u skladu sa svojim obvezama, odgovornostima i mogućnostima. Republika Hrvatska je vitalno zainteresirana za dobrobit hrvatskog naroda u BiH kao i za boljitak nama susjedne zemlje, poručila je ministrica Pejčinović Burić.

Washingtonski i Daytonski sporazumi grubo narušeni na štetu hrvatskog naroda u BiH

  Predstavljajući ranije danas u Saboru Prijedlog Deklaracije o položaju Hrvata u BiH, Božo Ljubić, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, koji je i predlagač Deklaracije, podsjetio je da je Republika Hrvatska u svoje ime, ali i u ime Hrvata iz BIH, potpisnica dva međunarodna sporazuma - Washingtonskog, kojim je stvorena Federacija BiH, te Daytonskog, kojim je stvorena država BiH.

 "S obzirom da su ti sporazumi grubo narušeni na štetu Hrvata, a što je potvrdio i Ustavni sud BiH, Hrvatska ima obvezu koja proizlazi iz tih sporazuma. Ona podrazumijeva praćenje, poštivanje i implementaciju tih sporazuma i djelovanje s pozicije konstitutivnih naroda, da se vrati u Ustav jednakopravnost”, naglasio je Ljubić,

Poručio je  kako želi otkloniti sumnju da su razlog i povod rasprave o Deklaraciji nedavno održani opći izbori. "Istina je međutim, da su rezultati tih izbora dodatno potvrdili potrebu rasprave o položaju Hrvata u BIH, jer su pokazali nepoštovanje i nejednakopravnost hrvatskog naroda u BIH", naglasio je Božo Ljubić.

Ustavni sud BiH, podsjetio je, u odluci o "predmetu Ljubić" jasno je odlučio da je postojeći izborni zakon BiH neustavan i ne onemogućava konstitutivnim narodima izbor legitimnih političkih predstavnika, te je naložio izmjene zakona koje će to omogućiti.

"Kršenjem Ustava i neprovedbom odluke Ustavnog suda glede izmjena izbornog zakona nakon ovih izbora, BiH je uvedena u institucionalnu i ustavnu krizu s neizvjesnim ishodom", rekao je Ljubić dodajući kako je Republika Hrvatska dužna reagirati na kršenje Daytona.

U ovoj fazi, neophodno je u BiH kroz izmjene izbornog zakona omogućiti izbor legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH i stabilizirati političke odnose. U drugoj fazi neophodno je pristupiti korjenitim promjenama Ustava koje će BiH ustrojiti na načelima federalizma uz simetričnu poziciju tri konstitutivna naroda, zaključio je Ljubić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATI U BIH, BIH, marija pejčinović burić