Mojbiz

Vujčić o uvođenju eura: Relativno brzo poslat ćemo pismo namjere

Piše: PolitikaPlus

Otkako je hrvatska Vlada prihvatila i predstavila eurostrategiju, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić održao je na desetke predavanja u kojima predano brani svoju ideju. Sada najavljuje prvi konkretan potez: Slanje pisma namjere za ulazak u tečajni mehanizam ERM I.

'Prvi je korak ulazak u ERM II. Slanje pisma namjere za ulazak u tečajni mehanizam ERM II trebalo bi uslijediti relativno brzo. Uz formalno iskazivanje namjere ulaska u tečajni mehanizam, u pismu će biti opisane i sve aktivnosti koje se planiraju da bi Hrvatska postala vjerodostojna kandidatkinja za tečajni mehanizam. Sam ulazak u ERM II vjerojatno bi se mogao dogoditi otprilike godinu dana nakon slanja pisma namjere, dakle negdje tijekom 2020. Godine', pojasnio je za Večernji list.

Smatra da sadašnje članice europodručja moraju prihvatiti Hrvatsku kao dobru kandidatkinju. 'Jedini dodatni zahtjev za ulazak u tečajni mehanizam je pristupanje u tzv. blisku suradnju s Jedinstvenim nadzornim mehanizmom (SSM). Bliska suradnja podrazumijeva da će najveće domaće banke nadzirati Europska središnja banka', pojasnio je.

To, dodaje, podrazumijeva niz zakonskih, a potom i operativnih i tehničkih priprema i stoga traži određeno vrijeme.

'Pismom namjere obvezat ćemo se i na provedbu određenih dodatnih mjera iz područja ekonomske politike za koje vjerujemo da će Hrvatsku učiniti vjerodostojnom kandidatkinjom za tečajni mehanizam. Provedbu tih mjera evaluirat će Europska središnja banka i Europska komisija te bi nam njihova pozitivna ocjena tada trebala otvoriti vrata za slanje službenog zahtjeva za ulazak u tečajni mehanizam. U sadašnjem trenutku mi smo nadomak početku razgovora s našim partnerima iz EU o sadržaju pisma namjere', kazao je Vujčić.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

euro, hrvatska, boris vujčić