Svijet

Nakon najave američkog povlačenja: NATO potvrdio nastavak svoje misije u Afganistanu

Piše: PolitikaPlus/Hina

NATO je u petak istaknuo da nastavlja svoju misiju u Afganistanu nakon najave povlačenja velikog broja američkih vojnika nazočnih u toj zemlji. 

Glasnogovornica Saveza je odbila izravno komentirati tu objavu, ali je na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a podsjetila na njihov angažman na dugoročnoj sigurnosti i stabilnosti Afganistana.

"Naš angažman je važan kako bismo zajamčili da Afganistan neće nikada postati luka za međunarodne teroriste koji nam prijete doma", dodala je glasnogovornica Oana Lungescu.

Dio američkih postrojba raspoređenih u Afganistanu su dio NATO-ove misije "Odlučna potpora" koja obučava i savjetuje afganistanske snage u borbi protiv talibana dok su drugi angažirani u odvojenim operacijama borbe protiv terorizma. Za sada se ne zna koju misiju će zahvatiti rezovi.

Oko 7000 od 14.000 američkih vojnika nazočnih u Afganistanu će biti zahvaćeni tim povlačenjem, prema Wall Stret Journalu i New York Timesu.

Glasnogovornica je odala počast šefu Pentagona Jimu Mattisu koji je otišao s funkcije jer se nije slagao s novom strategijom Bijele kuće obilježenom povlačenjem postrojbi iz Sirije i pripremom povlačenja iz Afganistana.

Američki dužnosnik je imao ključnu ulogu u očuvanju jakog i spremnog NATO-a za suočavanje sa sigurnosnim izazovima. On je ugledni vojnik i diplomat, rekla je glasnogovornica.

Ian Lesser, iz američkog think-tanka "German Marsall Fund of the United States" je ocijenio da europske saveznike nije trebala iznenaditi američka najava smanjenja postrojbi u Afganistanu.

"Brojne zemlje Saveza su tamo jer su Sjedinjene Države vršile pritisak da tamo budu, ali da su same odlučivale, otišle bi", rekao je Lesser.   

Taj stručnjak je ocijenio da će odlazak Mattisa dodatno pojačati zabrinutost Europljana u vezi budućnosti američke strategije u Europi, ali i izvan Europe, posebice Siriji. Dodao je da je šef Pentagona bio stup Trumpove administracije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nato, sad, afganistan