Regija

BIH: Međureligijsko vijeće BiH osudilo napad na katoličku crkvu u Vogošći uoči Božića

FOTO: Ilustracija
Piše: PolitikaPlus/Hina

Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine koje okuplja predstavnike četiri najveće monoteističke religije u ponedjeljak je najoštrije osudilo napad i skrnavljenje katoličke Crkve sv. Majke Terezije koje se dogodilo uoči blagdana Božića u općini Vogošći.

 „Nakon razdoblja u kojem nije bilo napada na objekte crkava i vjerskih zajednica, jučer se nažalost dogodio napad na crkvu sv. Majke Tereze u Vogošći. Napad koji se dogodio u vrijeme nadolazećih Božićnih i novogodišnjih blagdana, ožalostio je sve dobronamjerne ljude u našoj zemlji“, navodi se u priopćenju Međureligijskog vijeća (MRV) BiH.

Vijeće smatra da je to još jedan u nizu sramnih udaraca na jednu od najvećih vrijednosti BiH, a to su višekulturalnost i višereligioznost.
„Ove gnjusne napade na naše temeljne vrijednosti, pokazivanje mržnje i divljanje, uvijek ćemo najoštrije osuđivati, a svojim djelovanjem uvijek ćemo pokušati preduhitriti i koliko mi možemo pokušavati sprječavati“, dodaje se u priopćenju MRV-a BiH.

Pozvali su istražna tijela da se istraži ovaj napad a počinitelji "divljačkog akta čim prije pronađu i u skladu sa zakonima najoštrije kazne".
Nepoznati počinitelji u noći na nedjelju provalile su u katoličku crkvu sv. Majke Tereze u Vogošći, većinski bošnjačkom općinom kod Sarajeva, bacali su i lomili predmete s oltara i iz unutrašnjosti crkve te su pričinili materijalnu štetu.

Izgred su primijetili župnik i vjernici kada su ušli u crkvu da obave molitvu te su sve prijavili policiji koja je obavila očevid.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crkva, bih